Nem panaszkodhatnak az idei húsvéti szezonra a juhászok, a kereslet nagy, az árak pedig megfelelő szinten mozognak – írta a VG.hu. A lap cikke szerint a hazai bárányok jelentős része még mindig Olaszországba kerül, de az osztrák, a német és a svájci piacra is szállítanak a magyar tenyésztőktől.
Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta: mivel az idén korán van húsvét, ezért Európa-szerte kevés a bárány a piacon, ebből adódóan pedig magas a kereslet a jó minőségű, fiatal bárányok iránt. Csak a kereskedőkön múlik az, hogy melyik irányba kívánnak terjeszkedni, a kereslet ugyanis mindenhol jelentősnek mondható.
A szakember szerint a belföldi keresletben túl nagy változás nem látható, húsvétkor minden évben kicsit megnő a forgalom, de a hazai bárány- és birkahúsfogyasztás nem jelentős, mindössze 35-45 dekagrammra tehető az egy főre jutó éves fogyasztás.
A piaci körülmények miatt nem kell aggódniuk a gazdáknak, az időjárás azonban bánhatna kegyesebben a juhászokkal. A tavalyi rendkívüli aszály miatt kevés a takarmány, ezért az lenne az ideális, ha a jószágokat minél korábban ki tudnák hajtani a legelőre az állattartók. Ehhez azonban a jelenleginél magasabb hőmérsékletre lenne szükség, az állami legelőket azonban így is csak április második felétől lehet használni.
A szakember szerint az is segítené a gazdák helyzetét, ha felmentést kapnának a kaszálási tilalom alól. Sok helyen ugyanis a tavaszi időszakban tilos a kaszálás, s csak júniusban kezdhetik meg a munkálatokat a termelők. Félő azonban, hogy nyáron széna helyett már csak szalmát tudnak kaszálni, aminek a tápértéke jóval alacsonyabb.
A tenyésztők számában stagnálás van a tavalyi év óta, az állatlétszámban sincs különösebb változás, mintegy 830 ezer körüli anyajuhot tartanak nyilván az országban. Pozitívumként lehet elkönyvelni ugyanakkor azt, hogy az elmúlt néhány évre jellemző, évi harminc-negyvenezres csökkenés megállt.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)