Keresett exportcikk a magyar bárány

A múlt évi aszály azonban továbbra is nagy fejtörést okoz a gazdáknak, a szárazság miatt hiányzó takarmányt a hűvös időjárás és az állami területekre vonatkozó szabályok miatt egyelőre legeltetéssel sem tudják kiváltani.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 10:00
null
2020.01.09. Bárdudvaronk Sorra születnek a bárányok Somogyban,a tenyésztők jó része ugyanis a téli elletést választja, hogy húsvétra már értékesíteni tudja az állatokat. Fotó: Lang Róbert Somogyi Hírlap Képen: Borsós István juhász Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem panaszkodhatnak az idei húsvéti szezonra a juhászok, a kereslet nagy, az árak pedig megfelelő szinten mozognak – írta a VG.hu. A lap cikke szerint a hazai bárányok jelentős része még mindig Olaszországba kerül, de az osztrák, a német és a svájci piacra is szállítanak a magyar tenyésztőktől. 

Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta: mivel az idén korán van húsvét, ezért Európa-szerte kevés a bárány a piacon, ebből adódóan pedig magas a kereslet a jó minőségű, fiatal bárányok iránt. Csak a kereskedőkön múlik az, hogy melyik irányba kívánnak terjeszkedni, a kereslet ugyanis mindenhol jelentősnek mondható. 

A szakember szerint a belföldi keresletben túl nagy változás nem látható, húsvétkor minden évben kicsit megnő a forgalom, de a hazai bárány- és birkahúsfogyasztás nem jelentős, mindössze 35-45 dekagrammra tehető az egy főre jutó éves fogyasztás. 
A piaci körülmények miatt nem kell aggódniuk a gazdáknak, az időjárás azonban bánhatna kegyesebben a juhászokkal. A tavalyi rendkívüli aszály miatt kevés a takarmány, ezért az lenne az ideális, ha a jószágokat minél korábban ki tudnák hajtani a legelőre az állattartók. Ehhez azonban a jelenleginél magasabb hőmérsékletre lenne szükség, az állami legelőket azonban így is csak április második felétől lehet használni.

A szakember szerint az is segítené a gazdák helyzetét, ha felmentést kapnának a kaszálási tilalom alól. Sok helyen ugyanis a tavaszi időszakban tilos a kaszálás, s csak júniusban kezdhetik meg a munkálatokat a termelők. Félő azonban, hogy nyáron széna helyett már csak szalmát tudnak kaszálni, aminek a tápértéke jóval alacsonyabb. 

A tenyésztők számában stagnálás van a tavalyi év óta, az állatlétszámban sincs különösebb változás, mintegy 830 ezer körüli anyajuhot tartanak nyilván az országban. Pozitívumként lehet elkönyvelni ugyanakkor azt, hogy az elmúlt néhány évre jellemző, évi harminc-negyvenezres csökkenés megállt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.