Egységes szemlélettel, az előre meghatározott stratégiai célok mentén kell fejleszteni a hazai élelmiszeripart. Az elkövetkező évek legfontosabb célja, hogy még több biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerhez jussanak hozzá az emberek – jelentette ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára egy szegedi konferencián.
A mostani támogatási időszakban csak a Vidékfejlesztési programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. A helyettes államtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy a következő évek nagy agrárpolitikai feladata a hazai tulajdonú élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése.
A fejlesztések során azonban rendkívül fontos, hogy az élelmiszerlánc egészére vonatkozó stratégiai célokat és eszközöket határozzanak meg.
– Az élelmiszeripar fejlesztésében fontos a láncszemléletű gondolkodás, hiszen a folyamatnak az alapanyag-termeléstől a fogyasztók asztaláig egységesnek kell lennie – mutatott rá Felkai Beáta.
Majd megjegyezte: a kormány is ezt a szemléletet képviseli, hiszen az Agrárminisztériumban egyazon államtitkársághoz tartozik az élelmiszeripar és a kereskedelempolitika. Ez az irány megfelel az Európai Unió Farm to Fork stratégiáját jellemző megközelítésnek.
Az élelmiszeriparban Magyarországon közel 3900 vállalkozás működik, az ágazat árbevétele évek óta növekvő pályán van, 2021-ben 4500 milliárd forintot termelt. A vállalkozások 90 százaléka mikro- és kisvállalati keretek között működik és 10 százalék a közepes és nagyvállalat, amelyek képesek nagy mennyiségű árualapot előállítani.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Éberling András)