Stratégiai cél az élelmiszeripar megerősítése

Az élelmiszeripar fejlesztése csak akkor lesz sikeres, ha a lánc minden eleme egységben marad.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 17:40
null
20200202 Budapest Pékség a Városmajor utcában fotó: Éberling András (EA) Magyar Nemzet Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egységes szemlélettel, az előre meghatározott stratégiai célok mentén kell fejleszteni a hazai élelmiszeripart. Az elkövetkező évek legfontosabb célja, hogy még több biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerhez jussanak hozzá az emberek – jelentette ki Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára egy szegedi konferencián. 

A mostani támogatási időszakban csak a Vidékfejlesztési programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. A helyettes államtitkár szerint ez is azt mutatja, hogy a következő évek nagy agrárpolitikai feladata a hazai tulajdonú élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése. 

A fejlesztések során azonban rendkívül fontos, hogy az élelmiszerlánc egészére vonatkozó stratégiai célokat és eszközöket határozzanak meg. 

– Az élelmiszeripar fejlesztésében fontos a láncszemléletű gondolkodás, hiszen a folyamatnak az alapanyag-termeléstől a fogyasztók asztaláig egységesnek kell lennie – mutatott rá Felkai Beáta. 

Majd megjegyezte: a kormány is ezt a szemléletet képviseli, hiszen az Agrárminisztériumban egyazon államtitkársághoz tartozik az élelmiszeripar és a kereskedelempolitika. Ez az irány megfelel az Európai Unió Farm to Fork stratégiáját jellemző megközelítésnek.

Az élelmiszeriparban Magyarországon közel 3900 vállalkozás működik, az ágazat árbevétele évek óta növekvő pályán van, 2021-ben 4500 milliárd forintot termelt. A vállalkozások 90 százaléka mikro- és kisvállalati keretek között működik és 10 százalék a közepes és nagyvállalat, amelyek képesek nagy mennyiségű árualapot előállítani.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.