Tovább bővül a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram kerete

A kormány ezermilliárd forintra emeli a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretösszegét. A kedvezményes vállalati hitelprogrammal a gazdasági fejlődést akarják elősegíteni – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 03. 10. 13:45
Gazdasági Évnyitó Nagy Márton
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A február 1-jén elindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram forgóeszköz- és beruházási hitelei kimerültek, a vállalkozások rövid időn belül lekötötték a kormány által biztosított, rendkívül kedvező kamatozású forrásokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság a háború és szankciók sújtotta helyzetben is vitalitást, erőt mutat, sokan akarnak beruházni, fejlődni. A vállalkozások hiteléhsége nagy, a magas kamatok ugyanakkor jelentősen visszafogják a növekedést – áll a Gazdaságfejlesztési  Miniszérium közleményében. 

A hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vesz részt közvetítőként az Exim mellett. Az alprogramok felfüggesztéséig forgóeszközhitelt 912 vállalkozás igényelt átlagosan 655 millió forint összegben, míg beruházási hitelt 163 vállalkozás 1,24 milliárd forint összegben. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra kérte az Eximbankot, hogy a lehető leghamarabb nyissa újra a hitelprogramot, hogy a finanszírozási forrás mielőbb elérhető legyen a vállalkozások számára. A kormány annak érdekében juttatja a további 300 milliárd forintot a gazdaságba, hogy még több beruházás, több munkahely jöjjön létre, tovább javuljon az ország versenyképessége.

Jelenleg csak a BHG Zöld beruházási hitelre lehet kérelmeket beadni az Eximnél, illetve szerződött partnereinél. Ez a hiteltípus megkezdett, vagy új energiahatékonysági és megújuló-energiatermelő beruházásokra, energiaberuházás kiegészítő elemeként technológiai korszerűsítésre igényelhető. A kamata itt forinthitel esetén évi maximum öt, euróhitelnél évi három százalék lehet. A futamidő elérheti akár a tíz évet is.

Az első négy hétben az Exim tájékoztatása szerint 1100 milliárd forintra adtak be hitelkérelmet a cégek, ebből 700 milliárdot a BHG-forgóeszközhitelekre – ezért került sor ennek az alkonstrukciónak a február végi felfüggesztésére. A BHG beruházási hitelre a március eleji felfüggesztésig 160 milliárd forintos igény érkezett, ennek 15 százaléka volt Zöld beruházási hitel. 

Ezen hitelek igénylésénél fontos feltétel, hogy a hitelek teljes összege nem haladhatja meg a vállalkozás elmúlt három év lezárt pénzügyi adatai alapján számított átlagos éves árbevételének 15 százalékát, vagy a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónap energiaköltségének az 50 százalékát, egyes, speciális esetekben – a válság által kiemelten érintett vállalkozásoknál – 12 havi, nagyvállalat esetében hathavi likviditási szükségletét. 

Borítókép: Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.