Új elemmel bővül a Baross-program

További hatszázmiliárd forintot juttat a gazdaságba a Baross Gábor tőkeprogram, amely a háború, a szankciók és az infláció árnyékában segítséget nyújt Magyarországnak, hogy kivédje a recessziót. Ezzel a döntéssel a kormány a hitelezési oldalt követően a vállalkozások rendelkezésére álló források tőkeoldalát is megerősíti.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 13:46
null
Orosháza, 2015. február 3. Egy munkás dolgozik a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. kibõvített orosházi üzemcsarnokában 2015. február 3-án. A kanadai érdekeltségû, mezõgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó cég 5,5 milliárd forintos beruházással bõvítette orosházi üzemcsarnokát. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság 2023-ban kivédje a recessziót, így a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is növekedjen, a kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amely hatszázmilliárd forintnyi új tőkeforrást pumpál a gazdaságba – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Mint fogalmaztak, az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak, szerte Európában tombol az infláció, az USA gazdasági és kereskedelmi háborút indított, ezáltal a vállalkozások magas, nehezen kigazdálkodható kamatkörnyezettel találták szembe magukat. Ez amellett, hogy aláássa a versenyképességet, tőke- és hiteléhséget eredményezett. 

Miközben küzdünk az infláció letöréséért, ma már kétség sem fér ahhoz, hogy célzott kormányzati intézkedések nélkül kiszáradt volna a hitelpiac, mélyreható károkat okozva a gazdaságban

 – szögezi le a közlemény. 

A helyzet súlyosságát szemléltette, hogy a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram hétszázmilliárd forintos kerete gyakorlatilag kevesebb mint egy hónap alatt kimerült, valamint a rendkívül kedvező, ötszázalékos kamatozású hiteleket kínáló Széchenyi-kártya-program iránt is rendkívül magas az érdeklődés.

A kormány annak érdekében, hogy a hitelezési oldalt követően a vállalkozások rendelkezésére álló források tőkeoldalát is megerősítse, a Baross Gábor tőkeprogramban három pilléren keresztül támogatja a gazdaságot:

  • Ingatlan- és értékpapíralapok pillér.
  • Új tőkealapok felállítása pillér.
  • „Ráemelési” pillér.
Dolgozó a Trenkwalder új üzemében Gyöngyösön az átadás napján, 2023. január 18-án. Fotó: Komka Péter

Az új tőkeprogramban elsőként a 150 milliárd forint keretösszegű ingatlan- és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével, amely két alprogramot foglal magában: az Ingatlanalapok alprogramot és az  Értékpapíralapok alprogramot – közölte a minisztérium.
A Baross Gábor tőkeprogrammal – amelyet a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül valósítanak meg – a kormány hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöldfejlesztések megvalósításához. A fenntartható és folyamatosan felzárkózó gazdasági teljesítményhez ugyanis meg kell őrizni a beruházások magas szintjét, meg kell őrizni és meg kell erősíteni a gazdaság exportteljesítményét. Így védhető meg a teljes foglalkoztatottság, így tartható rekordalacsony szinten az álláskeresők száma és így tudjuk megvédeni a családokat. 

A Baross Gábor tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaságnak. Összességében a kormány már 3600 milliárd forintnyi, azaz a GDP közel öt százalékának megfelelő finanszírozási forrást
biztosít a vállalatoknak a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon keresztül.
Mindez érdemben hozzájárul, hogy a magyar GDP növekedése 2023-ban 1,5 százalékkal növekedjen, egyben megalapozza, hogy 2024-ben a gazdaság újra kilőhessen, és néy százalék feletti növekedést érjen el.
A program részletei a Nemzeti Tőkeholding portálján, a https://nth.hu weboldalon érhetők el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Rosta Tibor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.