Változás jöhet a felújítási és babaváró támogatásnál

Némi engedményeket vezetnek be az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylők számára, többen közülük kapnak még egy lehetőséget. A babaváró hiteleseknél egyszerűsödik az adminisztráció, az igazolások benyújtása lesz zökkenőmentesebb.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 16:46
null
20220809 Budapest Wass Albert tér óvoda felújítás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mentőövet dobna a kormány azoknak az otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban – derül ki a kormány rendelettervezetéből. A lakásfelújítási támogatás határideje 2022. december 31. volt, ezután csak kivételes esetben van lehetőség a támogatási kérelem beadására, 2023. március 31-ig. Úgy tűnik, az utolsó pillanatban még sokan éltek a lehetőséggel: az államkincstárban még mindig folyamatban van az elbírálás, olyannyira, hogy a törvénytervezetbe is beleírták, hogy a harmincnapos bírálati határidő egy alkalommal akár plusz 45 nappal is megtoldható 

Némi engedményeket vezetnek be az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylők esetében, többen közülük kapnak még egy lehetőséget. A babaváró hiteleseknél egyszerűsödik az adminisztráció, az igazolások benyújtása lesz zökkenőmentesebb – hívja fel az érintettek figyelmét a Bank360.hu.

Ami viszont ennél érdekesebb: lesz arra lehetőség, hogy bizonyos helyzetekben a kérelem elutasítása után is kaphasson a kérelmező támogatást. Egyfelől akkor, ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak a kérelmezők a felújított ingatlanban, másfelől abban az esetben, ha ötezer forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet. Ezeket az igényléseket az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja, amire hatvan napja lenne. Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb hárommillió forintos támogatást – írja a Bank360.hu.

Az igénylőknek 2022. december 31-ig teljesíteni kellett az egyéves bentlakási kötelezettséget, a gyakorlatban a változás azoknak segíthet, akik a támogatás benyújtásának a pillanatában még nem laktak egy éve a felújított ingatlanban, de 2022. december 31-én már igen. Az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és a kincstár erre irányuló felhívásának kézhezvételétől számított 15 napon belül igazolja, hogy a köztartozását legkésőbb az igazolás benyújtását megelőző napon teljesítette.

A tervezet szerint a még folyamatban lévő igényléseknél a bentlakásnál a 2022. december 31-i dátumot kellene nézni, a köztartozás teljesítését pedig legkésőbb a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet igazolni.

A babaváró hitelnél is várható változás: a törlesztés szüneteltetésére, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának a határideje 60 nap helyett 180 napra emelkedne.

 A 180 nap vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően, legkésőbb a gyermek születésétől számítva, örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától, a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indulna. Ez visszamenőleg is érvényes lenne – utal rá a Bank360.hu.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.