Nehéz küzdelemre számít az agrárminiszter

Az uniós agrárminiszterek Luxemburgban vitatják meg az ukrán gabonaimport miatt kialakult piaci zavarok kezelését.

Körömi Köpöncei Csilla
2023. 04. 25. 11:53
null
20221221 Budapest Nagy István agrárminiszter Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxemburgban gyűlnek össze ma az Európai Unió agrárminiszterei, a tanácskozás egyik legfontosabb témája az agrárpiacok helyzete és az ukrán gabonaimport miatt kialakult piaci zavarok kezelése. Nagy István agrárminiszter a találkozó előtt közzétett videóüzenetében jelezte: kemény küzdelemre és hosszú tárgyalásokra számít. Az öt határ menti tagállammal közösen igyekeznek rábírni az Európai Bizottságot (EB), hogy uniós szinten találjon megoldást a kelet-európai gazdák problémáira.

 

– El akarjuk fogadtatni Brüsszellel a bevezetett importtilalmi intézkedéseket, amelyeket az év végéig szeretnénk fenntartani azért, hogy a gazdák betakaríthassák és betárolhassák az új terményeiket – mutatott rá a tárcavezető. 

 

Az eddig elszenvedett veszteségek miatt Nagy István szerint pénzügyi támogatásra is szükség van.

 

– Azért küzdünk, hogy a bizottság ezúttal ne alkalmazzon kettős mércét, és valamennyi határ menti tagállam gazdái, így a magyar termelők is részesülhessenek a támogatásban – emelte ki a miniszter.

 

A magyar delegáció arra is javaslatot fog tenni, hogy az EB adjon tranzit támogatást az Ukrajnából szárazföldön a harmadik országokba irányuló termékek szállítási költségeihez. Nagy István szerint ez segítene abban, hogy az ukrán gabona tényleg eljusson oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.