Megérkezett a számlákra az állami támogatás

A kedvező megtakarítási forma előnyeit ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 9:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 172 ezer gyermek 1,6 milliárd forint támogatást kapott” – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalán.

A pénzügyminiszter jelezte: a gyermeket nevelő családok már közel 220 milliárd forintot takarítottak meg Babakötvényben. Varga Mihály több okot is felsorolt, ami e megtakarítási forma mellett szól. 

Havonta bármekkora összeg félretehető, kamata az előző évi infláció plusz három százalék, jelenleg 17,5 százalék.

Az állam ehhez nyújt még további tíz százalék, maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben, ezek jóváírása történt meg most.

Nincs számlavezetési díj, adó-, járulék- és illetékmentes.

Egyszerűen, akár online is nyitható.

42 500 forint összegű életkezdési támogatás is jár.

„A kormány a veszélyes időkben is megvédi a családtámogatásokat, a költségvetés továbbra is biztosítja az ehhez szükséges forrásokat” – tette hozzá Varga Mihály.

– A 2012 októbere óta kizárólag a Magyar Államkincstárban nyitható és díjmentesen vezetett Start-számlák száma évről évre emelkedik, és már több mint 310 ezer gyermek rendelkezik vele. A számlákon Babakötvényben lévő megtakarítások összege 2022-ben ötvenmilliárd forint értékben nőtt és mára összességében megközelíti a 220 milliárd forintot – közölte a szervezet.

Start számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, hanem a gyermek bármely életkorában megnyitható és bárki, bármekkora összeget befizethet rá díjmentesen. A Start számla megnyitása a kincstár ügyfélszolgálatain személyesen és az Ügyfélkapun keresztül online is lehetséges.

Kedvező megtakarítási forma a Babakötvény

Az a gyermek, akinek születésekor nyitottak Start számlát és 18 éven keresztül havonta tízezer forintot fizettek be rá, 18 éves korára akár 4,5 millió forint megtakarításhoz juthat. 

A később, például a gyermek négyéves korában nyitott Start számlán havi tízezer forintos megtakarítással várhatóan hárommillió forint induló tőkéje lehet nagykorúságára. A Babakötvényben összegyűjtött megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól, és szabadon felhasználható a gyermek 18 éves korától.

 

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.