Baj lehet az alacsony tejárból

Az infláció miatt vajból, tejfölből és túróból is kevesebb fogyott.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 4:52
null
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermelő gazdaságok – írta a Vg.hu. Miközben az uniós túltermelés miatt folyamatosan esik a nyers tej felvásárlási ára, a fogyasztáscsökkenés miatt pedig a késztermékek átadói árai is alacsonyabb szintre kerültek, az állatokkal még mindig a múlt évi drága takarmányt etetik a termelők, s a magas áron megkötött gáz- és villanyszámlákat nyögik. 

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a tavalyi rekordmagas európai uniós tejárak miatt Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek keletkeztek, a túlkínálat pedig az árak rohamos csökkenéséhez vezettek. A szakember szerint a január óta eltelt négy hónapban összesen 16 százalékot esett vissza a nyers tej uniós átlagára. 

– A magyar nyers tej kiviteli ára a tavalyi rekordszintről 2023 márciusára több mint száz forinttal, csaknem 45 százalékos csökkenéssel 132,5 forintra süllyedt kilogrammonként – emelte ki a szakember. 

Harcz Zoltán jelezte: a hazai feldolgozók belföldi eladásai is csökkentek, áprilisban – az egy évvel korábbihoz képest – vajból például 15 százalékkal, tejfölből 28 százalékkal, túróból harminc százalékkal kevesebbet adtak el a hazai piacon a gyártók. Ezzel együtt a feldolgozói átadói árak is estek. 

Az év eleje óta a túrót hét, a 1,5 százalékos UHT-tejet 13 százalékkal olcsóbban vették át a beszállítóktól a kereskedők, míg a vajért 15, a trappista sajtét pedig 21 százalékkal fizettek kevesebbet. 

Bár a termékek árának csökkenése egybeesik a gabonapiacon tapasztalható áreséssel, az olcsóbb takarmányok még nem jelentenek segítséget a tejtermelő gazdaságoknak. Az ideit takarmányt tavaly nyáron és ősszel szerezték be a gazdák, amikor a brutális aszály miatt egekben voltak az árak. Mindezek miatt a terméktanács ügyvezető igazgatója szerint rendkívül nehéz időszak a mostani a magyar gazdáknak, és ugyanilyen nehéz egy-két hónap áll előttünk. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.