Drágább lehet idén az albérlet

Nyár végén több tízezren kereshetnek majd albérletet a különböző egyetemvárosokban, mivel közel nyolcvanezren jelentkeztek valamilyen nappali képzésre. A trendeket nézve az albérletpiac elszakadt az eladó lakásokétól, a kiadó lakások iránti kereslet ugyanis idén alig változott, míg az eladó ingatlanok esetében ötvenszázalékos a visszaesés.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 5:42
null
20220516 Győr Albérlet árak megyei körkép, Képen: kiadó ingatlan, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH–Ingatlan.com lakbérindexe szerint márciusban az országos átlagos bérleti díjak havi 0,8 százalékkal emelkedtek, éves összevetésben pedig 18 százalékkal nőttek. – A július végén kezdődő albérletszezon idén olyan lendületet kaphat a több tízezernyi új bérlővel, amit utoljára a koronavírus-járvány előtt láthattunk – mondta Balogh László, az Ingatlan.com szakértője.

A korábbi években kéz a kézben járt az eladó és kiadó lakások piaca, vagyis ugyanazok a trendek rajzolódtak ki mindkét területen. Idén azonban már más a helyzet. A bérelhető lakások iránti érdeklődés tíz-húsz százalékkal mérséklődött éves szinten, miközben a használt lakások iránti kereslet ötven százalékkal esett vissza. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy januárhoz képest öt százalékkal csökkent a kiadó lakások kínálata, eközben az eladó lakásoké több mint harminc százalékkal bővült éves szinten. Az adatokból az is kiolvasható, hogy a lakásvásárlást elhalasztó vevők nem jelentek meg tömegesen bérlőként az albérletpiacon – tette hozzá a szakember. 

Balogh László azt is elmondta: záródik az albérletpiaci árolló, azaz szűkebb lett a budapesti és a fővároson kívüli piacra jellemző bérleti díjak közötti különbség. Ez leginkább abból látszik, hogy a legnagyobb és legkeresettebb egyetemvárosokban, illetve vármegyeszékhelyeken most nagyjából annyiért kínálják a bérelhető lakásokat, mint amennyiért tavaly lehetett Budapesten lakást kivenni. Az egyetemvárosok albérletpiaci felzárkózása nem csak az oktatásnak, hanem a nagyvárosokban történt beruházásoknak is köszönhető, amely sok esetben új munkahelyeket is teremt. A nagyvárosokba költöző új munkavállalók pedig általában az albérletpiacon keresnek maguknak lakhatást.

Az Ingatlan.com adatai szerint az átlagos bérleti díj idén május elején Veszprémben 180 ezer, Székesfehérváron 160 ezer, Győrben és Debrecenben 150-150 ezer forint volt. Pécsen és Szegeden egyaránt 130 ezer forint az átlagos bérleti díj, míg Miskolcon ugyanez százezer forint. A fővárosban nagyon széles sávban, 135–320 ezer forint között szóródnak az árak. Az V. kerület a legdrágább, a XIX. pedig a legolcsóbb. A legnagyobb albérletkínálattal rendelkező három kerület közül a XIV.-ben 185 ezer, míg a XI. és XIII. kerületben 225-225 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.