Nagy segítség a családoknak a rezsivédelem

Budapestet folyamatosan a legalacsonyabb rezsiköltségű uniós városai között tartják számon a statisztikák. Az Európai Bizottság már ajánlást tett a rezsivédelem megszüntetésére, de a kormánynak nincs ilyen szándéka.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 10:24
null
20220116 dunaharaszti rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rezsicsökkentés megszüntetésére az Európai Bizottság nem tehet javaslatot, ilyen joga nincsen, és Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely ezzel az Európai Bizottság szerdán közzétett országspecifikus ajánlásaira reagált. Kijelentette:

Hiába szólítanak fel az ajánlásban, hogy 2023 végére hazánk szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, Magyarország a költségvetési hiányt anélkül képes csökkenteni, hogy elfogadja az Európai Bizottság tanácsát.

A kormány az eredetileg tervezett április végi határidő után is meghosszabbította a rezsivédelmet a magyar családok számára, így továbbra is maradnak a rezsicsökkentett díjak. A rezsicsökkentés havi 181 ezer forintos támogatást jelent az átlagfogyasztás mértékéig. A rezsivédett sáv felett sem változnak a díjtételek.

Az Energiaügyi Minisztérium emlékeztetett: a rezsivédelem fenntartása érdekében a kormány megnégyszerezte az idei rezsivédelmi alapot. Az Eurostat legutóbbi jelentése szerint a legalacsonyabb gáz- és áramárat a magyar családok fizetik az Európai Unióban.

A tavaly augusztus 1-jén bevezetett rezsicsökkentési szabályok értelmében a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit évente 2523 kilowattóra, a földgáznál 1729 köbméter. A gáz köbméterenként 102 forintba, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül. A legutóbbi adatok szerint a magyar családok többsége rezsicsökkentett árat fizet az energiáért.

Nagy segítség a kormány részéről, hogy a családok mellett áll. A rezsicsökkentés kiszámíthatóságot és biztonságérzetet ad, ami kiemelten a sokgyermekes, de valójában minden háztartás számára sokat jelent

– mondta a Vg-nek Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.