időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Teltházat hoz a pünkösd is a hazai szálláshelyeken

Magyar Nemzet
2023.05.25. 14:16 2023.05.25. 14:26
Teltházat hoz a pünkösd is a hazai szálláshelyeken

Az erős hónapkezdés után a vízpartok és strandok országszerte újra megtelnek május utolsó hosszú hétvégéjén. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint pünkösdre már most több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre. 

 

Az NTAK előfoglalásait nézve többen indulnak útra a hosszú hétvégén, mint tavaly ilyenkor. 

 

A vidéki szálláshelyek számíthatnak a vendégforgalom közel 70 százalékára, míg az előfoglalások több mint 30 százaléka a fővárosba szól. Mind a hazai, mind a nemzetközi turisták körében a Balaton a legnépszerűbb a vidéki úti célok közül. 

 

Az év első harmadának trendje, a nemzetközi vendégforgalom belföldit meghaladó mértékű növekedésével tovább folytatódik a május végi hosszú hétvégét tekintve is. Az előző évben az ünnep előtt regisztrálthoz képest most például 7 százalékkal látunk több külföldi előfoglalást 

 

– mondta Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója. Az Európa-liga hónap végi, budapesti döntőjére érkező versenyzők és szurkolók szintén hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ismét egy erős májust zárjunk ‒ tette hozzá.

Az adatokból kiderül: a hosszú hétvége foglalásainak 37 százalékát külföldiektől, 63 százalékát belföldiektől regisztrálták. A pünkösdi előfoglalások egyharmadának a fővárosi, kétharmadának pedig a vidéki szálláshelyek örülhetnek. Míg Budapesten a külföldi foglalások aránya 67 százalékos, vidéken az arány éppen fordított: a fővároson kívüli desztinációkban 77 százalékos aránnyal a belföldiek lesznek többségben.

Az európai turisztikai hivatalokat tömörítő szervezet, a European Travel Commission szerint a vízparti pihenés számít az európai turisták legjobban kedvelt szabadidős tevékenységének, amit a városlátogatás, valamint a kultúra és örökségek meglátogatása követ. Ezzel összhangban mind a bel- mind a külföldi turisták körében látható a trend, hogy Budapest után a legkeresettebb úticélok a fürdőélményt is kínáló vidéki települések. 

 

A külföldiek közül elsősorban Hévízen, Bükön, Siófokon, Hajdúszoboszlón pihennek majd. Honfitársaink viszont leginkább Balatonfüredet, Siófokot, Hajdúszoboszlót és Zalakarost részesítik előnyben pünkösdkor Budapest mellett.

 

A szálláshelyek nemcsak nagyobb vendégforgalomra, magasabb bevételekre is számíthatnak. A belföldi vendégek gondtalanabb pihenését a Szép-kártyákon elköltésre váró 113 milliárd forintnyi összeg is segíti, a várhatóan a kedvező időjárási körülmények szintén tovább növelik az előző évesnél aktívabb foglalási kedvet – áll az MTÜ közleményében.

Borítókép: Hévíz az egyik kedvelt célpontja a külföldi turistáknak (Fotó: Zalai Hírlap/Szabó Judit)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.