Tényleg olcsóbb a sajt meg a kenyér, de néhány termék elég durván megdrágult

A sajtos kenyeret próbálta már? Szépnek lenni viszont sokba kerül, érdemes egyeztetni fodrászolás előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 05. 10. 14:15
Woman,Selling,Cheese,To,A,Customer,At,A,Farm,Shop, sajt, kenyér, infláció, shutterstock, élelmiszer
2255548697 Fotó: camisuciu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár áprilisban még mindig rendkívül magas, 24 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése éves alapon, ez már jóval kedvezőbb az év eleji csúcsokhoz képest, emellett számottevően csökken az egyes termékek és szolgáltatások ára is a legfrissebb, szerda reggel közölt inflációs adatok szerint – írja a  Világgazdaság. Rávilágítanak arra is, hogy 

amíg a csirkemellfilé kilójának ára növekedett, a karaj, a pulykamellfilé, a virsli és még több hústermék ára is lefelé indult el. 

Beszámolnak arról is, hogy szintén csökkent a 1,5 százalékos tej, a margarin és a rizs ára is, de főként az uborka, a trappista sajt és a fehér kenyér kilójának ára vett kedvezőbb fordulatot. Megjegyzik, hogy a

a trappista sajt kilója tavaly augusztus óta nem volt ilyen alacsony.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője úgy látja, kedvező, hogy az előző hónaphoz képest átlagosan már nem emelkedtek az árak, ilyenre legutóbb 2021 júniusában volt példa. Hozzáfűzte azt is, hogy egyáltalán nem nagy és átfogó az árcsökkentés, az élelmiszerárak húsz-harminc százalékos mérséklődéséről egyelőre nem lehet beszélni. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, a mai adat fényében továbbra is elérhetőnek tűnik az év végi egy számjegyű inflációs mutató, azonban a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el. A lap ezek mellett megjegyzi azt is, hogy számos szolgáltatás és termék ára is drágult áprilisban. Ilyen például a hamburger és a sör is, de emellett a vöröshagyma, a sárgarépa és például a mosópor ára is megugrott egy hónap alatt. 

A férfi- és női hajvágás díja is folyamatosan emelkedik. 

Szintén jelentősen drágult az autóvezetői tanfolyam is, amely átlagosan már 334 ezer forintba kerül Magyarországon. A temetési szertartások árváltozásával ugyanez a helyzet, rohamosan emelkedik a koporsós és hamvasztásos temetések ára. Az előbbi átlagosan 385 ezer forintba, az utóbbi pedig 275 ezer forintba került áprilisban Magyarországon – fűzték hozzá, és megjegyezték, hogy az áremelkedés már a Gazdasági Versenyhivatalnak is szemet szúrt, vizsgálatot indítottak az ügyben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.