A szolgáltatások árának emelkedésére is figyel a GVH

A versenyhivatal folytatja a temetkezési ágazat képviselőivel elkezdett párbeszédet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 10:16
Koporsó, Halottaskocsi, Temetés
1117618034 Fotó: robypangy Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatja tavaly megkezdett konzultációsorozatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a temetkezési ágazat képviselőivel – adta hírül a hivatal. Közleményükben felidézik: az élelmiszerek inflációja harmadik hónapja lassul, köszönhetően – számos tényező mellett – a meghozott kormányzati intézkedéseknek és a GVH aktív fellépésének. Ugyanakkor a piaci szolgáltatások árai növekedtek, ezért a nemzeti versenyhatóság az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyez a fogyasztókat közvetlenül érintő szolgáltatási szektor egyes piaci jellemzőinek vizsgálatára. 

Magyarországon fájdalmasan megemelkedett a temetkezés költsége az utóbbi öt évben, ráadásul a magyar emberek – sokszor kiszolgáltatott helyzetükben – egyre több temetést fizetnek személyi hitelből. 

Legalább 47 százalékkal drágultak meg a temetési szolgáltatások 2018 óta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kevesebbet kértek 2022-ben. A GVH fél éve kezdett konzultációsorozatba, hogy tájékozódjon az egyes piacok folyamatairól, és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára. A sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel folytatott egyeztetést.

Puskás Béla, a szervezet elnöke a találkozón ismertette az ágazat helyzetét, a szektorális kihívásokat és a jövőbeli elképzeléseket – így különösen az érdekképviseletet tömörítő szakmai szervezetek munkáját, a temetkezési piaci tendenciák alakulását a koronavírus-járvány és az energiaválság alatt, a piac vertikumának felépítését és szereplőit.

A felek áttekintették a versenyjogi szempontból releváns területeteket, és hangsúlyozták a versenyjogi megfelelés fontosságát. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyúttal eljuttatja a hatósághoz az ágazatot érintő jogszabály-módosítási javaslatait – áll a hivatal közleményében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.