Új lendületet kaphat a békési gázmező kitermelése

Új lendületet kaphat a békési gázmező kitermelése, miután a Sarkad térségében szénhidrogén-kitermelést végző cég megkötötte a bányajáradék és közterhek mértékével kapcsolatos szerződést a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával (SZTFH) − közölte az SZTFH szerdán az MTI-vel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 24. 18:54
null
Nyékpuszta, 2023. február 13. Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerződést Biró Marcell, az SZTFH elnöke és Tóth Szabolcs, a HHE Sarkad Kft. ügyvezetője írta alá.

A közleményben kiemelték:

a „Sarkad I.” bányatelken elhelyezkedő szénhidrogénmezőre vonatkozó szerződés elősegíti, hogy a következő fűtési szezonra már jelentősebb mennyiséggel járuljon hozzá a békési kitermelés a hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

A szerződésben a felek rögzítették a bányajáradék mértékét és a kitermelési mennyiséget, amely kölcsönösen biztosítja az állam és a vállalkozó számára a kiszámítható járadékfizetési feltételeket, valamint a kitermelni kívánt földgáz mennyiségét − írják a közleményben.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleményében rámutat:

a békési gázmező kitermelése erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A szomszédban dúló háború, számos energiaimportőr ország, így Magyarország számára is előtérbe helyezi az ellátásbiztonság fontosságát.

Annak érdekében, hogy a hazai ellátásbiztonság tovább nőjön, indokolt a szénhidrogénmezők termelésére vonatkozó pénzügyi és szakmai környezet kiszámíthatóságát javítani − fűzik hozzá.

Borítókép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.