A számok magukért beszélnek: tíz év alatt majdnem ötszörösére nőtt a kistermelők száma hazánkban

Nemzetgazdasági szempontból fontos cél, hogy a magyar emberek elsősorban a hazai előállítású termékeket válasszák.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 03. 12:22
null
Nagymaros, 2016. július 30. Nagymaros fõterén szombat délelõttönként megtartott kistermelõi piac egyik standján különbözõ fûszerezésû és formájú füstölt mangalica termékek. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Győr-Moson-Sopron vármegyei Abdán, az Abda Agora elnevezésű vásártér átadóünnepségén.

A tárcavezető a rendezvényen elmondta, hogy az abdai önkormányzat több mint ötvenhatmillió forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési program irányító hatósága támogatásával, a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztése című felhívásban.

Nemzetgazdasági szempontból fontos cél, hogy a magyar emberek elsősorban a hazai előállítású termékeket válasszák – hangsúlyozta a miniszter.
Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára – tette hozzá.

Nagy István felidézte, hogy 

a kormány több mint egy évtizeddel ezelőtt bevezette a termelői piac fogalmát, és támogatja az ilyen létesítmények kialakítását azzal a céllal, hogy élénkítse a helyi gazdaságok működését.

Mára csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma 2012 őszéhez képest, több mint háromszázhúsz termelői piac működik az országban – mondta.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy 

a piacok számának emelkedésével egyenes arányban nőtt a regisztrált kistermelők száma is: míg 2010-ben megközelítőleg ötezer kistermelő szerepelt a nyilvántartásban, 2022-ben már 22 470.

A kereskedelmi tereknek köszönhetően a vidéki térségekben élők biztonságos, jó minőségű élelmiszerhez jutnak, a helyi termelők számára pedig könnyebbé válik az értékesítés – fűzte hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Nagy Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.