A V4-ek agrárkamarái egységesen állnak ki érdekeik mellett

Az ukrán termékek importja miatti problémák kezeléséhez további "egységes és határozott brüsszeli lépésekre" van szükség – erősítették meg a Visegrádi Csoport (V4) agrárkamaráinak ülésén a résztvevők Rácalmáson kedden. Erről tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 06. 20:37
null
ukrán gabona Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezték, hogy az agrárkamarák továbbra is olyan uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket.

Hozzátették: 

továbbra is komoly probléma a vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó áru megnövekedett mennyisége, ami óriási dömpinget, áresést okoz a piacokon. A vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak

 – hívták fel a figyelmet.

Felidézték, hogy május 23-án Brüsszelben 

a térség gazdaszervezeteinek képviselői, illetve mintegy 200 termelő demonstráción követelte, hogy hosszabbítsák meg az ukrán termények importjának tilalmát 2024. június közepéig.

 Ennek hiányában ugyanis szerintük nem lehet betárolni az idei termést, és fokozódnának a piaci problémák.

Azzal folytatták, hogy Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztostól a szervezetek azt is kérték, hogy az importtilalmat terjesszék ki más termékekre is, továbbá hozzanak létre egy alapot a kelet-közép-európai gazdák támogatására.

„A kettős mérce, ami az ukrán és az EU-s élelmiszerekre vonatkozik, behozhatatlan versenyhátrányt okoz Magyarország és a többi érintett ország mezőgazdasága számára” – jegyezték meg.

Borítókép: ukrán gabona (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.