időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

A vártnál nagyobb bővüléssel számol idén a Világbank

Magyar Nemzet
2023.06.06. 18:36 2023.06.06. 18:38
A vártnál nagyobb bővüléssel számol idén a Világbank

A Világbank a korábban becsültnél nagyobb idei globális GDP-növekedést vár, azonban jövő évi GDP-növekedési előrejelzését lefelé módosította. Keddi jelentésében a szervezet az idei globális növekedési előrejelzését 2,1 százalékra emelte a januárban várt 1,7 százalékról, miután az Egyesült Államok, Kína és a világ más nagy gazdaságai a vártnál ellenállóbbnak bizonyultak.

A Világbank közlése szerint azonban a szigorú monetáris politika, a magasabb kamatok az eddigi várakozásoknál nagyobb mértékben lassíthatják a gazdasági növekedést, ezért a bank a jövő évi globális növekedési előrejelzését 2,4 százalékra módosította a januárban várt 2,7 százalékról.

A Világbank most 5,6 százalékos idei kínai GDP-növekedést valószínűsít a januárban becsült 4,3 százalékkal szemben, az Egyesült Államok idei gazdasági növekedését pedig 1,1 százalékra prognosztizálja a januárban előrejelzett fél százalék után.

A bank előrejelzése szerint a globális GDP-növekedés 2025-re három százalékra emelkedik.

A Világbank szerint az infláció fokozatosan mérséklődik, azonban a maginfláció várhatóan a jegybanki célok felett marad számos országban 2024-ben is.

– A szegénység csökkentésének és a jólét terjesztésének legbiztosabb módja a foglalkoztatás, a lassabb növekedés pedig sokkal nehezebbé teszi a munkahelyteremtést. Azonban a növekedési előrejelzések nem sorsszerűek – nyilatkozta Ajay Banga, a Világbank elnöke. 

Borítókép: Ajay Banga május eleje óta tölti be a Világbank elnöki pozícióját (Fotó: AFP/Money Sharma)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.