A vártnál nagyobb bővüléssel számol idén a Világbank

Jövőre viszont lefelé módosította a globális gazdaságra vonatkozó előrejelzését a szervezet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 18:36
INDIA-ECONOMY-SUMMIT Ajay S. Banga, president and chief executive officer of Mastercard USA, attends the India Economic Summit in New Delhi on October 5, 2017. The World Economic Forum’s India Economic Summit is taking place in New Delhi until October 6. (Photo by Money SHARMA / AFP) Fotó: MONEY SHARMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank a korábban becsültnél nagyobb idei globális GDP-növekedést vár, azonban jövő évi GDP-növekedési előrejelzését lefelé módosította. Keddi jelentésében a szervezet az idei globális növekedési előrejelzését 2,1 százalékra emelte a januárban várt 1,7 százalékról, miután az Egyesült Államok, Kína és a világ más nagy gazdaságai a vártnál ellenállóbbnak bizonyultak.

A Világbank közlése szerint azonban a szigorú monetáris politika, a magasabb kamatok az eddigi várakozásoknál nagyobb mértékben lassíthatják a gazdasági növekedést, ezért a bank a jövő évi globális növekedési előrejelzését 2,4 százalékra módosította a januárban várt 2,7 százalékról.

A Világbank most 5,6 százalékos idei kínai GDP-növekedést valószínűsít a januárban becsült 4,3 százalékkal szemben, az Egyesült Államok idei gazdasági növekedését pedig 1,1 százalékra prognosztizálja a januárban előrejelzett fél százalék után.

A bank előrejelzése szerint a globális GDP-növekedés 2025-re három százalékra emelkedik.

A Világbank szerint az infláció fokozatosan mérséklődik, azonban a maginfláció várhatóan a jegybanki célok felett marad számos országban 2024-ben is.

– A szegénység csökkentésének és a jólét terjesztésének legbiztosabb módja a foglalkoztatás, a lassabb növekedés pedig sokkal nehezebbé teszi a munkahelyteremtést. Azonban a növekedési előrejelzések nem sorsszerűek – nyilatkozta Ajay Banga, a Világbank elnöke. 

Borítókép: Ajay Banga május eleje óta tölti be a Világbank elnöki pozícióját (Fotó: AFP/Money Sharma)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.