Stabilra javította a Mol osztályzati kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú lejáratú adósság-kötelezettségeinek osztályzatára érvényes kilátást pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a magyar olaj- és földgázipari cég befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű besorolását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 03. 7:44
null
Salgótarján, 2022. május 27. Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken bejelentett döntés indoklása szerint jóllehet nem lehet kizárni a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázszállítások leállását, tekintettel az ukrajnai háborúra, valamint az Európai Unió és Oroszország ellenséges viszonyára, a Fitch azonban kisebb kockázatot lát e negatív forgatókönyv megvalósulására.

A hitelminősítő szerint emellett a Mol most már jobb helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje az oroszországi szállítások esetleges fennakadását.

A Fitch Ratings idézi a Mol becslését, amely szerint a magyar vállalat ez év decemberére a jelenlegi 30-35 százalékról hozzávetőleg 50 százalékra emeli az általa felhasznált nyersolaj nem Oroszországból érkező hányadát, 2025-re pedig lehetségessé válik a teljes mennyiség beszerzése más forrásokból.

A Fitch Ratings közölte: tudomása szerint a magyarországi felhasználás 80 százalékát fedező orosz földgázszállításokat jórészt sikerült fenntartani a hagyományos továbbítási útvonalakon, és Magyarország egy esetleges teljes leállás esetén is hozzájuthatna földgázhoz a Török Áramlat vezetéken keresztül.

Ha európai útvonalakon keresztül cseppfolyósított földgáz is legalább részben hozzáférhetővé válik Magyarország számára, akkor a hitelminősítő megítélése szerint viszonylag korlátozott lehet a Molra háruló negatív hatás – fogalmaz az elemzés.

A Fitch Ratings szerint 2,2 milliárd dollárra tehető a Molra tavaly kivetett extraprofitadók és árkorlátok hatása. A hitelminősítő azonban kiemeli, hogy a magyar vállalat pénzügyi teljesítménye rendkívül erőteljes volt a korábbi időszakokhoz mérve, és a Mol adósprofilja a Fitch szerint akkor is szilárd marad, ha ez az adókategória 2024 után is érvényben lesz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.