Világgazdaság-állásbörze: rugalmasság és alkalmazkodóképesség nélkül nem megy

Kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Világgazdaság állásbörzéje Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, Zsoldisné Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület ügyvezető igazgatója, valamint G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója részvételével.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 12:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg százkilencvenezer álláskereső és 70-80 ezer betöltetlen álláshely van a statisztikák szerint Magyarországon, aki ma dolgozni akar, talál lehetőséget, azonban a földrajzi hely, mobilitás meghatározó tényező lehet – hangzott el a Világgazdaság-állásbörze szakmai kerekasztal-beszélgetésének nyitómondataként. A résztvevők úgy látják, vannak álláskeresők, akik képzettségük, lakhelyük földrajzi elhelyezkedése miatt nem találnak állást. Az építőipar és a szolgáltatószektor az, ahol leginkább keresik a munkaerőt. Az építőiparban még futnak olyan beruházások, ahol a képzett szakemberek hiányoznak.
Kevés még az a fórum, ahol a cégek elmondhatják, milyen szempontok alapján keresnek munkavállalókat. Ezért érdemes lehet már a középiskolában elkezdeni az ilyen irányú kompetenciafelkészítést. Megjelennek olyan szempontok is, amelyek nem csupán a szakmához kapcsolódnak.

Az a cég, ahol nincs távmunka-lehetőség, nehéz helyzetbe kerülhet a jövőben, és a bérigények is nőttek az inflációval párhuzamosan – hangzott el egy másik tételmondatnak tekinthető megállapítás. A felszólalók úgy látták: nem „kész” emberekre, hanem „jó alapanyagra” van szükség. A környező országokhoz képest rosszul állunk nyelvtudás területén. Csökken a szakmunkástanulók, technikusok száma is, egyre kevésbé népszerű a több műszakos munkarend.

Egy munkáltató sikere a kompromisszumkészségen és a gyorsaságon is múlik – érveltek a szakértők. A munkaidő tekintetében is szükséges a rugalmasság.

Ami az átalakulást illeti, megváltoztatják az autóipari beruházások a magyar munkaerőpiacot, ahol nem csak magyar munkaerő lesz, hiszen ekkora munkaerőigényt csak magyar munkavállalókkal már nem lehet kiszolgálni. A műszaki terület „örök sláger”. Akár gyártás, akár informatika, akár villamosság, fontos: a digitalizáció segíti, és nem elveszi a munkánkat, és az összes generációt szükséges bevonnunk a munkaerőpiacra, az atipikus foglalkoztatási formákat és a részmunkaidőt is ki kell használni – hangzott el összegző, előremutató gondolatként.

Már gyerekkorban fontos lenne kialakítani az együttműködés és az alkalmazkodás képességét, ezek mind a tanulásban, mind a munkahelyváltásban fontos szempontok lesznek – zárult a beszélgetés.

 

A Világgazdaság-állásbörze szakmai és látogatói programja
 

10.00–10.05: Köszöntő és megnyitó: Szajlai Csaba, a Világgazdaság főszerkesztője  

10.05.–10.25: Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának előadása a 2023-as munkaerőpiaci helyzetről, kilátásokról és az állami szerepvállalásról  

10.25–11.00: Kerekasztal-beszélgetés szakértők bevonásával arról, hogy miért olyan feszes a hazai, valamint a budapesti munkaerőpiac, milyen szakmák keresettek, továbbá mi most a trendi diploma. Itthon vagy külföldön érdemes-e indítani a karriert?  

Résztvevők: Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara , Zsoldisné Csaposs Noémi ügyvezető igazgató, Országos Humánmenedzsment Egyesület. G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Moderátorok: Sándor Tünde és Járdi Roland, a Világgazdaság szakújságírói

11.00–11.20:. Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Szakképzési Centrum kancellárjának előadása a szakképzés megújításának a céljairól, a duális képzésről  

11.20–11.35: Bérfesz van?! Szalai Piroska bér- és munkaerőpiaci szakértő prezentációja a hazai fizetési, kereseti és jövedelmi helyzetről

11.35–12.00: „Minden lépés számít az ártalomcsökkentésben!” Hajdú Márton, a Füstmentes.hu képviselőjének előadása

Látogatói programok:

10.00–17.00: CV-portréfotózás. Helyszín: nagysátor

13.00 A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum workshop duális képzés nagyköveteinek bevonásával

Helyszín: konferenciasátor

14.00 Hogyan öltözzünk fel egy állásinterjúra?
Helyszín: konferenciasátor
Előadó: Margl Dorka, vendég: Holdampf Linda stylist

14.30: Miskolci Egyetem előadása – „A jó mérnök is élettartam végéig tanul”, az ipari szakmák megújítása a felsőoktatásban a Miskolci Egyetemen
Helyszín: konferenciasátor

Előadó: Hornyák Loránd stratégiai és projektportfólió-szakértő

15.00: P&Bert Hungary Kft.-workshop – Mi alapján választ a fejvadász?

Helyszín: konferenciasátor

16.00: Esztergályos Patrik előadása – Selfbranding és munkakeresés

Helyszín: konferenciasátor – házigazda: Maczonkai Géza

Borítókép: Czomba Sándor államtitkár (Fotó: Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.