Akár háromszázalékos is lehet a nyugdíjkorrekció mértéke

Az idei nyugdíjemelés után a további azon múlik, hogyan alakulnak majd az inflációs adatok.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 07. 17. 11:57
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már tizenöt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a további kompenzáció pedig azon múlik, hogyan alakulnak majd az inflációs adatok – írja a Világgazdaság

Egyelőre nem született döntés a nyári nyugdíjemelésekről, tavaly ugyan júniusban a rendkívül megugró infláció miatt szükség volt évközi korrekcióra, de az utóbbi hetekben csökkenésnek indult mutató miatt egyelőre bizonytalan, hogy alakul majd a fogyasztói árak emelkedése 2023-ban. A nyugdíjak idén már emelkedtek tizenöt százalékkal, a kormány az inflációs előrejelzéseknek megfelelően ekkorára lőtte be az áremelkedést, amelyhez a nyugdíjemelést is igazítani kell. A kérdés most az, hogy az év második felében hogyan alakul majd az infláció, ezt pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a korábbi Kormányinfón – írja a vg.hu. 

A Világgazdaság a Bankmonitorra hivatkozva azt közölte, 

a várható nyugdíjemelésről valószínűleg a nyár után, tehát szeptemberben születik majd döntés.

 A portál szerint valamilyen mértékű emelésre szükség lesz majd visszamenőlegesen, hiszen a Magyar Nemzeti Bank júniusban publikált idei előrejelzése 16,5–18,5 százalék, de a megkérdezett piaci elemzők 18–19 százalék közti értékre számítanak.

Ez meghaladja a már kifizetett tizenöt százalékot, így ennek értelmében további 1,5, de valószínűbb, hogy háromszázalékos nyugdíjemelés jöhet. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők is e köré lőtték be idei évre vonatkozó előrejelzéseiket.

„Ha feltételezzük, hogy idén a két vizsgálandó infláció közül reálisan legalább az egyik 18 százalék is lehet, akkor novemberben a nyugdíjtörvény értelmében minimum háromszázalékos nyugdíjkorrekciónak kell érkeznie. Ez a mostani átlagnyugdíjra, 210 ezer forintra vetítve körülbelül 6300 forint havi nyugdíjemelést eredményezne, amelyet januárig visszamenőleg kaphatnak meg a nyugdíjasok” – írta a Bankmonitor. 

Eszerint novemberben az átlagnyugdíj megemelkedhet nagyjából 216 ezer forintra, és az idősek egy összegben kézhez kaphatják a januártól októberig eltelt tíz hónapra (plusz a 13. havi nyugdíjra) járó emelést is: ez az átlagnyugdíj szintjén körülbelül 69 ezer forint egyszeri kifizetést jelentene – írják. 

A visszamenőleges emelésre az öregségi nyugdíjasok és az úgynevezett „nyugdíjszerű ellátásokban” részesülők is jogosultak. 

Ők együttesen havi 465 milliárd forint ellátást kapnak az államtól, tehát egy háromszázalékos nyugdíjkorrekció nagyságrendileg havi tizennégy milliárd forint pluszráfordítást igényel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.