időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Online árfigyelő: pénzt és időt spórolhatnak a vásárlók

Magyar Nemzet
2023.07.25. 13:25
Online árfigyelő: pénzt és időt spórolhatnak a vásárlók

Július elseje óta átlagosan csaknem hét százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek ára az online árfigyelőnek köszönhetően, amelynek 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt mérséklő hatása lehet – emelte ki Rigó Csaba Balázs az M1 hírcsatorna reggeli műsorában.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint az online árfigyelő rendszerben monitorozott 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek a termékek átlagárai. Mint mondta: a kiskereskedelmi láncok magasabb versenyfokozatra kapcsoltak, lényegében átálltak a napi árlejtésre. Az ingyenes árfigyelő nemcsak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztóknak, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal pedig az infláció letöréséhez.
Július elsején indult el a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett árfigyelő oldal. Hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában, 62 termékcsoportba tartozó élelmiszerek árai találhatók meg az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető rendszerben – idézte fel Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az M1 hírcsatorna reggeli műsorában.
A GVH elnöke hangsúlyozta, hogy az indulást követő első három hét tapasztalatai biztatók: a magyar emberek kiemelkedő mértékben érdeklődnek az oldal iránt, sokan használják az árfigyelőt. Az indulás óta több mint 650 ezer egyedi látogatója volt az oldalnak, akik csaknem 45 millió letöltést és 250 ezer kulcsszavas keresést hajtottak végre. Úgy fogalmazott: „az indulás nagyon jó, a magyar emberek szeretik ezt a digitális felületet”.
Az árfigyelő segítségével bárki könnyedén összehasonlíthatja a termékek árait a különböző kiskereskedőknél, így a vásárlók megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és lehetőségeket. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg a vásárlásaik során. A vásárlók érzékelhetik többek között, hogy legalább húsz százalékot esett a zöldpaprika, a fokhagyma vagy az újburgonya ára.
Rigó Csaba Balázs rámutatott: az adatokat szolgáltató kiskereskedelmi láncok naponta frissítik az egyes termékek árait és láthatóan reagálnak egymásra. „A kereskedők között kialakult a napi árverseny” – hívta fel a figyelmet a GVH elnöke. 
Az árfigyelő rendszert létrehozó munkacsoport tagjai azon dolgoznak, hogy újabb, felhasználóbarát fejlesztésekkel egészítsék ki a rendszert. Folyamatban van a szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista funkció kifejlesztése – erősítette meg Rigó Csaba Balázs. Úgy fogalmazott: „a GVH minden olyan fejlesztést pártol, ami hozzájárul a verseny fokozásához, ezáltal az infláció letöréséhez”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden kiskereskedő előtt nyitva áll az önkéntes és ingyenes csatlakozás lehetősége. Az ehhez szükséges információk megtalálhatók a GVH honlapján. A nemzeti versenyhatóság elnöke arra biztatta a kereskedőket, hogy csatlakozzanak az árfigyelőhöz. „Aki kimarad, az lemarad” – mutatott rá Rigó Csaba Balázs, az M1 hírcsatorna reggeli műsorában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.