Pénz: levelet küldenek a bankok a befektetésről

Társadalmi párbeszédre bocsátották a kamattöbbletről szóló kormányrendelet-tervezetet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 12:16
null
20220915 Budapest Pénz Forint - Euro Fotó: Vémi Zoltán VZ Világgazdaság VG Fotó: Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzintézetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha ügyfeleik állampapírban tartanák a megtakarításaikat, mekkora hozamot érhetnének el.

A lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról szóló kormányrendeletet tett közzé és bocsátott társadalmi egyeztetésre a Miniszterelnöki Kabinetiroda. E szerinti a magyarországi székhelyű hitelintézetek a következő értesítést küldik ügyfeleik részére.

Tisztelt Ügyfelünk!

A jelenlegi inflációs környezetben fontos, hogy a családok megtakarítása megőrizze az értékét. Ennek érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről.

Önnek folyószámla szerződése van bankunknál [intézménynévvel]. A folyószámlát az ügyfelek általában fizetési szolgáltatásokra használják. Ugyanakkor az ilyen számlákon olyan el nem költött összegek keletkezhetnek, amelyek hosszabb távon megtakarítássá válhatnak.

Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ha állampapírba helyezné el megtakarítását, akkor jelentős hozamot érhet el.

Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy egy éves időszakra számítva mekkora többlet kamatbevételt érhetett volna el, ha megtakarításait folyószámla helyett különböző állampapírokban tartja.

Elérhető kamattöbblet

Felhívjuk a szíves figyelmét arra, hogy a fenti tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

Minden befektetés esetében kiemelten fontos az azt megalapozó információk és lehetőségek széleskörű megismerése. Bankunknál részletes tájékoztatást kaphat az állampapírokkal kapcsolatos befektetési lehetőségekről.

Az aktuális állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információkat talál itt. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy állampapírt közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is vásárolhat ezen az oldalon.

1. A táblázatban bemutatott múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni megtakarítás hozamára.

2. MNB által közzétett, lakosság által elhelyezett látra szóló forintbetétek átlagos éves állományi kamatlábával számított, elérhető kamat összege.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Vémi Zolltán/vg.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.