Úgy felpörgött az albérletpiac, mintha kihirdették volna már a felvételi ponthatárokat

A kereslet április óta hét százalékkal erősebb a tavalyinál, a kínálat pedig júniustól kapott lendületet.

Magyar Nemzet
Forrás: Ingatlan.com2023. 07. 20. 9:13
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az albérletpiaci főszezon csak pár nap múlva, a ponthatárhirdetéssel indul, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon jelentős élénkülés látható – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak megküldött közleményében. A szakértő kiemelte, 

a kereslet április óta hét százalékkal erősebb a tavalyinál, a kínálat pedig júniusban és júliusban kapott lendületet. 

„Jelenleg közel tizenkétezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan tizenöt százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest.” – mondta az idei trendeket ismertetve Balogh László. 

Sok bérlőnél a július–szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket. „Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet” – tette hozzá Balogh László. Az Ingatlan.com szakértője szerint 

a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. 

Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.