A munkáltatottak számát tekintve ott vagyunk az élmezőnyben, Magyarország éppen csak lecsúszott a dobogóról

Az Eurostat adatait vizsgálva van minek örülni, főleg a térség helyzetét vizsgálva.

Magyar Nemzet
Forrás: Index, Eurostat2023. 08. 05. 12:26
null
20230703 Miskolc Július 3-án van a Nemzetközi Nejlonzacskómentes Nap. A világnap célja – melyet először 2010-ben szerveztek meg Spanyolországban-, hogy felhívja a figyelmet a zacskók káros környezeti hatásaira és hogy szorgalmazza a környezetkímélőbb megoldások alkalmazását. A nejlonzacskómentes világnap kapcsán szétnéztünk a Búza téri piacon, hogy mi a gyakorlat. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező adatokhoz hozzájárulhat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által múlt pénteken közzétett adatok szerint 2023 júniusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,766 millió fő volt, 51 ezerrel több, mint egy éve, míg a munkanélküliek száma 187 ezer fő volt az idei hatodik hónapban, ami 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent – írta az Index.

Az idei első negyedéves statisztika szerint a 15–64 év közöttiek körében tízből valamivel több mint nyolc ember volt jelen a munkaerőpiacon a vizsgált időszakban (81,8 százalék). Közülük 76,7 százalék számít foglalkoztatottnak, míg 5,1 százalékuk regisztrált munkanélkülinek. 18,2 százalékuk pedig kívül esik az EU munkaerőpiacán.

Az EU lakosságának 18 százaléka inaktív, vagyis olyanok, akik sem az oktatásban, sem a munkaerőpiacon nincsenek jelen

 – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) július elején publikált adataiból.

A mezőny eleje és hátulja

A képzeletbeli dobogó legfelső fokán Svédország 8,3 százalékkal, ezt követi Észtország (12,3 százalék), illetve Csehország (13,6 százalék) – 

Magyarország éppencsak lemarad a dobogóról (13,65)

A statisztika alapján a legnagyobb munkanélküliség Romániában van (25,8 százalék), amelyet Olaszország (25,6 százalék) és Görögország (22,8 százalék) követ.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.