Jön a banki tájékoztatás

A családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását.

Magyar Nemzet
2023. 08. 29. 9:31
null
Budapest, 2023. április 30. Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án. Ezen a napon olvad össze a bank a Takarékbankkal, a fúzióval létrejön a MBH Bank Nyrt., amely egységes arculattal működik tovább és Magyarország második legnagyobb mérlegfőösszegű pénzintézetévé válik. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elkötelezett a családok védelméért, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy hétezermilliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből.

A kormány döntése értelmében október 1-től a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik megtakarítható pénzüket. Annak érdekében, hogy mindenkinek azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától, a kormány egységes tájékoztatást írt elő.

A banki tájékoztatás hozzájárul a családok pénzügyi tudatosságának növeléséhez, a háztartások vagyonának megvédéséhez. A tájékoztatás is része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, továbbá az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja. Az intézkedések működnek, a lakosság egy hónap alatt közel hatszázmilliárd forintnyi állampapírt vásárolt. A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.