Nagy Márton a CATL vezetőivel egyeztetett

Akkumulátoripari kérdésekről, azon belül is a debreceni CATL-beruházásról egyeztetett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. 09. 06. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalában fogadta a CATL képviselőit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az egyeztetésen részt vett Csen Junvei, a CATL elnökhelyettese, Dióssi Lóránd, a CATL stratégiai tervezésért felelős vezetője, valamint a China Construction Bank Hungary képviseletében Vang Janjun vezérigazgató. A megbeszélés fő témája az európai és a globális akkumulátoripar helyzete, Magyarország világpiacon belül elfoglalt pozíciója és a CATL debreceni beruházása volt. 

A CATL már hatodik éve számít a világ legnagyobb akkumulátor-előállítójának, globális piaci részesedése 37 százalék.

 A társaság Németország után Magyarországon is fejleszti kapacitásait, a debreceni gyár építése a legnagyobb zöldmezős beruházásként jelenleg is zajlik,

a próbagyártás tervezetten 2025 elején kezdődhet meg. A gazdaságfejlesztési miniszter a megbeszélés során kiemelte, az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság húzóerejévé mára egyértelműen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás lépett elő. Hozzátette, a járműipar jövőjét az elektromos autók jelentik, ebből az is következik, hogy 

akkumulátorgyártás nélkül nincs fenntartható járműgyártás sem.

Nagy Márton rávilágított, hogy a CATL magyarországi beruházása így egyszerre járul hozzá a magas hozzáadott értékű gazdasági teljesítmény növeléséhez és a munkahelyek megvédéséhez is. Az akkumulátorgyártás szerves része a magyar gazdaságnak, a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztés érkezhet az ágazatba, amivel húszezer új munkahely létesülhet. Magyarország a világ negyedik legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után, hazánk gyártási kapacitása elérheti a 250 GWh-t, ezzel az európai szükséglet 35 százalékát leszünk képesek kiszolgálni – húzta alá a miniszter. 

Nagy Márton szerint lényeges, hogy 

az akkumulátorgyárak jelentősen növelhetik a kutatásfejlesztési ráfordításokat is.

A CATL például már kutatói együttműködést kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat akkumulátorkutatásokra specializálódott részlegével, emellett a kínai társaság saját kutatóintézete további kutatási együttműködések lehetőségét nyitja meg a magyar kutatóknak. A kormány célja minden beruházás esetében, hogy azok az előírásoknak és a környezetvédelmi feltételnek megfeleljenek, illetve minél több magyar cég és minél magasabb szinten kapcsolódhasson be a termelésbe beszállítóként, ezzel is javítva a magyar gazdaság versenyképességét. Ennek érdekében a felek megállapodtak, hogy az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Borítókép: Nagy Mártom miniszter (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.