Rendkívül fontos határidő jár le szeptember 15-én + videó

„Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell.”

2023. 09. 13. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar kormányra a magyar gazdák mindig és minden körülmények között számíthatnak – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szerdai Facebook-üzenetében. Felidézte, hogy fontos határidő közeleg, szeptember 15-én lejár az ukrán mezőgazdasági termékek moratóriuma, az importtilalom. Ezzel kapcsolatban jelezte: pontosan azért indult útnak három szomszédos országba, hogy egyeztessen az álláspontról, hogy mi történik szeptember 16-tól.

– Brüsszel hallgat, nekünk pedig nemzeti hatáskörben lépni kell. Mi nem hallgathatunk, és nem válhatunk cselekvésképtelenné a gazdák előtt. A gazdák azt várják tőlünk, hogy védjük meg őket, legyünk határozottak, olyan intézkedéseket hozzunk, amellyel biztosítjuk az ő termelésbiztonságukat. Ezen dolgoztunk ma is! – fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, a román, a bolgár és a szlovák kollégájával arról állapodtak meg, hogy ha nem lesz brüsszeli döntés a moratórium meghosszabbításáról, akkor nemzeti hatáskörben fognak eljárni egyenként.

A miniszter szerint ezt a folyamatot szeretnék összehangolni. A behozatali tilalom nem négy termékre fog kiterjedni, kibővített terméklistával fognak előállni, hiszen fontos, hogy a belső piaci zavarokat elhárítsák.

– Nem fogadható el, hogy a multinacionális, nemzetközi tőkebefektetésekkel létrehozott óriás gazdaságok termékei Ukrajnából úgy érkezzenek az európai uniós piacra, hogy teljesen felborítsák a normális működést – figyelmeztetett. Majd így folytatta: ott egész más termelési szerkezetben, egész más előírások mentén, semmilyen szabályt sem betartva állítják elő a termékeket, melyek minden korlátozás nélkül kerülnek ki az Európai Unió piacaira, és hozzák lehetetlen helyzetbe az európai gazdákat, az európai termelőket.

– Azt látjuk, hogy a multinacionális tőke és ezek a befektetések elfoglalják az európai uniós piacot, nem is akarnak máshova menni, hanem itt akarnak érvényt szerezni maguknak. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen mi szabályok mentén, a termelőtől az asztalig ellenőrzött körülmények között termelünk, ezért a termelők is joggal várják el azt, hogy biztonságot, megfelelő jövőképet biztosítsunk nekik – hangsúlyozta Nagy István.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.