időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

A versenyhivatal is megszólalt az önkéntes kamatplafonról

Magyar Nemzet
2023.10.03. 13:19 2023.10.03. 13:21
A versenyhivatal is megszólalt az önkéntes kamatplafonról

 – Elengedhetetlen a kereslet beindítása a befagyott hitelezési piacon, az önkéntes kamatplafonok pedig kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából – hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva a szervezet keddi közleménye szerint.

Rigó Csaba Balázs kiemelte: a hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek.

– A GVH alapvető feladatai között szerepel a versenypártolás, amelynek részeként a nemzeti versenyhatóság a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik a verseny érdekében befolyásolni az állami döntéseket – írták a közleményben. Felidézték, hogy tavasszal a hivatal elnöke az élelmiszerágazatban elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatok tapasztalatai, illetve nemzetközi példák alapján kezdeményezte a július 1-jétől működő online árfigyelő adatbázis létrehozását a kormánynál. A rendszer az elmúlt hónapokban meghatározó mértékben járult hozzá a verseny beindításához és élénkítéséhez az élelmiszerpiacon. A kiskereskedelmi láncok között napi szintű árversenyt generált, ami a kötelező akciókkal együtt nagyban hozzájárul fogasztói árak és élelmiszer-infláció jelentős csökkentéséhez.

A közleményben idézték a versenyhivatal elnökét, aki szerint ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést. Rigó Csaba Balázs hozzátette, hogy a magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag hibernálja a vállalati hitelezést, lassítja a beruházásokat, visszaveti a lakáspiacot, valamint a fogyasztásra is negatív hatással van. Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett.

A versenyhivatal pártolja, ha a bankok önkéntesen korlátozzák a profitjukat és termékenként önkéntes kamatplafon alatt fokozottabb hitelezési versenybe kezdenek; ez az ideiglenes megoldás növeli az átláthatóságot és csökkenti a hitelfelvevők költségét.

A GVH azt javasolja a hitelt felvevő vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, hogy mindig kérjenek több banktól is ajánlatot, használják az elérhető összehasonlító oldalakat, ezzel tovább élénkítve a bankok közötti versenyt.

A piaci verseny kibontakozását támogathatja – csökkenő kamatkörnyezet esetén – az önkéntes kamatplafonok mértékének rendszeres felülvizsgálata. A nemzeti versenyhatóság  a távirati iroda ismertetése szerint jelezte: a rendelkezésére álló eszközökkel kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élénküljön a piaci a verseny a hitelpiacon, illetve ne alakuljon ki versenykorlátozó együttműködés a piaci szereplők között.

 

Borítókép: Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke (Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.