Nagy lehet a baj, elözönlötte a magyar piacot az ukrán tojás

Csak márciusban annyi ukrán tojás érkezett Magyarországra, mint két éve egész évben.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 13. 16:25
Chicken,Egg,Is,Half,Broken,Among,Other,Eggs, tojás, tyúktojás, Shutterstock, illusztráció
709383613 Fotó: Vastram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó eredményeket ért el az utóbbi időben a nehéz körülmények ellenére is a hazai tojástermelés, ezeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan intézkedései – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs a tojás világnapja alkalmából szervezett szakmai konferencián kifejtette, hogy 

az ukrán importra vonatkozó vámok és kvóták tavaly júniusi eltörlése miatt 2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából, mint 2021-ben, 2023 márciusában pedig csaknem százmillió darab, annyi, mint a 2021-es év egészében.

Hozzáfűzte, hogy ez az uniós élelmiszer-biztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi előírásokkal köszönő viszonyban sem lévő import jelentősen beszűkítette a magyarországi és az európai termelők piacát.

A Világgazdaság beszámol arról is, hogy az eseményen Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy jelentős előrelépés az, hogy a fogyasztók ma már a jól látható, magyar származásra utaló eredetmegjelölés alapján választhatják az itthon termelt árut. A Vidékfejlesztési program részeként a teljes baromfiágazat telephelyfejlesztési projektjei közül 

596-nak nyújtottak támogatást több mint 189 milliárd forint értékben.

Megjegyezte, a program részeként kétféle állatjóléti támogatási programmal segítik a szektor szereplőit az állatbetegségekkel szemben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.