Nagyon kevés nyulat esznek a magyarok

Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok, holott a nyúlhús kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír; a hazai nyúlágazat dinamikusan fejlődő trendje ugyan az idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács hétfőn publikált körképéből.

2023. 10. 30. 11:55
20230818 Debrecen Országos kampánnyal igyekszik népszerűsíteni a hazai nyúl fogyasztást a Nyúl Szakmaközi Szervezet. Bede Róbert mesterszakács finom falatokat készített nyúlból. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz–ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet törte meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács (NYTT) piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért el, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. A nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került – tették hozzá.

Az első fél évben a magyarok 20 százalékos, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről számoltak be. A nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt – a szükséges fejlesztéseket követően – a magyar nyúlágazat pótolhatja – vélekedik a NAK és az NYTT.

Magyarországon hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élő nyulat állítottak elő.

A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhúsnak van a legmagasabb fehérjetartalma – hangsúlyozta a körkép összefoglalója.

A nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése érdekében a Nyúl Terméktanács, valamint az Agrármarketing Centrum évek óta közösen folytatja országos kampányát, és célja, hogy minél több magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamária)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.