Elítélték az egykori Malév vezetőit

A vádlottak a 2012-ben becsődölt magyar légitársaságnak összesen több mint nyolcszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak. Ehhez képest az ítélet meglepően enyhe.

2023. 11. 23. 13:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú ítélet született a Malév-ügyben – erről adott ki közleményt a Fővárosi Főügyészség. Eszerint a Fővárosi Törvényszék a magyar légitársaság korábbi igazgatósági elnökét és az egyik volt vezérigazgatóját is bűnösnek mondta ki – írta a Világgazdaság.

A Fővárosi Főügyészség konkrét neveket nem említett, de a vádiratból több részlet is kiderült. Az ügy egyik vádlottja a Malév Zrt. egykori igazgatósági elnökeként a vagyonkezelői kötelességeire vonatkozó szabályokat megszegve arra utasította vádlott-társait, a magyar légitársaság két akkori vezérigazgatóját, hogy egy, az érdekeltségébe tartozó céggel tanácsadói szerződéseket kössenek.

A többségi tulajdonos elnök utasításának megfelelően a másik két vádlott – ugyancsak a vagyonkezelői kötelességeikre vonatkozó szabályokat megszegve – a 2007-es és a 2008-as évben a kijelölt céggel összesen három tanácsadói szerződést kötött. Ezek alapján a Malév a későbbiekben tényleges teljesítés nélkül fizette ki a szerződésekben szereplő megbízási díjakat. Ez úgy történhetett meg, hogy az egyik vezérigazgató valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki a ténylegesen el nem végzett tanácsadói feladatokról. Nem kis összegről volt szó: a vádlottak a fenti cselekményükkel a végül 2012-ben becsődölt magyar légitársaságnak összesen több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az ügyészségi vádirataban több százmilliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek minősítették az esetet. A Fővárosi Törvényszék a tárgyalások eredményeként kihirdetett ítéletében a volt igazgatósági elnököt mint felbujtót, valamint a valótlan teljesítési igazolásokat is kiállító volt ügyvezető igazgatót különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, valamint pénzmosás bűntettében bűnösnek találta. Ehhez képest a következmények inkább enyhének mondhatók. 

Mindkét vádlottat két év börtönbüntetésre, valamint mindössze egymillió forint pénzbüntetésre ítélték. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében négy év próbaidőre felfüggesztette. 

A döntés nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség a vádlottak esetében súlyosításért fellebbezett.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.