Magasabb szintre léphet a ferihegyi fejlesztés

Bátor stratégiával, innovatív gondolkodással a következő tíz évben fejleszthető egy olyan repülőtér Budapesten, amely nemcsak regionálisan emelkedhet ki, hanem képes lesz megméretni magát a magasabb ligában is – vélekedett lapunknak a Malév egykori partnere. Jelezte: a nemzetközi gyakorlat szerint a tiszta állami szerepvállalás vagy az állami és magánbefektetők közös szerepvállalása ebben a szektorban jól működő gyakorlat, amely a közösség érdekét szolgálja.

2021. 11. 02. 6:10
null
20200317 ferihegy korona virus illusztraciok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elengedhetetlen, hogy repülőterünk nemzeti tulajdonba kerüljön, illetve hogy az új tulajdonos bátor, innovatív szemlélettel építse ki a színvonalas szolgáltatást. Ehhez szakítani kell azzal az évtizedes gyakorlattal, amely a diszkont-légitársaságoknak túl nagy teret adott ahhoz, hogy diktálják a feltételeket például a fejlesztések és az infrastruktúra kérdéseiben – mondta a Magyar Nemzetnek Galgóczy Ferenc, a légi közlekedésben és az utazási szektorban ismert üzletember, akinek korábbi, földi kiszolgálással foglalkozó cége a Malév GH partnere volt. 

Mint kifejtette, 

tíz év sem kell, hogy a budapesti repülőtér üzleti és minőségi értelemben is magasabb szintre lépjen, 

megelőzve Prága vagy Varsó reptereit fejlettségben és színvonalban.

Évekig a diszkontok diktálták a földi kiszolgálás lényegi feltételeit is Fotó: Éberling András

Felidézte, hogy a tíz évvel ezelőtti Malév-csőd zűrzavarában a diszkontok ragadozóként ugrottak a nemzeti cég értékes utasaira, és ugyanilyen lendülettel igyekeztek olyan megoldásokat kikényszeríteni a Budapest Airport menedzsmentjéből, mint például a kulturált szolgáltatással nehezen összeegyeztethető „karám”, amelyet végül elbontottak, és kiépítették az új utasmólót. 

Ezért szerinte a földi kiszolgálói területen is 

stratégiai jelentősége van a magyar tulajdonú vállalkozásoknak, mivel nem csupán az üzleti lehetőséget látják, hanem az országot méltóképpen pozicionálják is az üzemeltetés során.

– Miután újra kitűzzük a zászlót az ország kapuját jelentő légikikötőre, olyan fejlődési pályára célszerű állni, ahol a diszkontok gyakorlata alkalmazkodik az új menedzsment által diktált sztenderdekhez – fejtegette, hozzátéve: 

a nemzetközi tapasztalatok szerint a tiszta állami szerepvállalás vagy az állami és magánbefektetők közös szerepvállalása ebben a szektorban jól működő gyakorlat, 

amely a közösség érdekét szolgálja.

– Bátor stratégiával, innovatív gondolkodással a következő tíz évben fejleszthető egy olyan repülőtér Budapesten, amely nemcsak regionálisan emelkedhet ki, hanem képes lesz megméretni magát a magasabb ligában. 

Ehhez le kell igazolni a szakma nemzetközi szinten legjobb iparági szakembereit – mondta Galgóczy.

Megújulhat a üzemeltetés rendszere, ahol a szaktudás nemzeti érdek is Fotó: Arpad Kurucz

Kitért rá: a kódolt siker nem múlhat azon a tanácsadói körön, akik stratégiai résztvevői voltak a 2005-ös privatizációnak mint a Malév csődjét megelőző eljárásnak, valamint a közelmúltban a Malév GH reorganizációja során, amelynek a vége az állami vállalat jogutód nélküli megszüntetésére irányuló, helyes kormányzati döntés lett.

– A reptéren működő szolgáltatókkal szemben ugyancsak bátor minőségi elvárásokat kell alkalmazni, vonatkozzon ez a kereskedelemre vagy akár a földi kiszolgálókra, a vendéglátásra. Nem egészséges, ha a reptéri vendéglátás döntő része egy kézben van, és az sem, hogy a bent lévő pénzváltó húszszázalékos különbséget alkalmazzon a vételi és az eladási árfolyam között – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.