Kiderült, hogy Magyarország melyik részén élnek a legtovább az emberek

És az is, hogy az unió melyik részén.

Forrás: Eurostat2023. 11. 07. 12:38
Young,Woman,In,Park,Wearing,Winter,Clothing,Walking,With,Old
2040685925 Fotó: Ground Picture
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult a világ az Európai Unióban, a várható élettartamot tekintve legalábbis teljesen biztosan. Az elmúlt évtizedben ugyanis ez nagyjából egyenletesen emelkedett 2019-ig, ekkor a születéskor várható élettartam átlagosan 81,3 év volt. Azóta 2020-ban és 2021-ben is csökkent ez a szám – írja az Eurostat.

Az unió egészét tekintve 2021-ben a születéskor várható teljes élettartam 80,1 év volt. 

Uniós szinten a nőknél 82,9 évet mértek, amely 5,7 évvel hosszabb, mint a férfiaké, akik átlagosan 77,2 évet élnek.

A nők születéskor várható élettartama a spanyol főváros régiójában, Comunidad de Madridban volt a legmagasabb – 88,2 év –, míg a férfiaknál 2021-ben, 82,8 év, az Åland (Finnország) autonóm szigeti régióban volt.

Ha vetünk egy pillantást Magyarországra, kiderül, hogy a legmagasabb életkort a budapesti nők érhetik meg, ez esetükben 79,5 év. Második helyen a Nyugat-Dunántúlon élő nőknek van nagyobb esélyük tovább élni, itt 78,4 évet mértek, majd harmadikként Pest vármegye jön 78,2 évvel.

Nem így a férfiak. A fővárosban 73,6 év volt a várható élettartamuk, a Nyugat-Dunántúlon ez 72 év, míg Pest vármegyében 71,6 év. 

A jelentések szerint Észak-Magyarországon a férfiaknál kirívóan alacsony, 68,3 év szerepel – foglalta össze az Economx az Eurostat jelentését. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.