Még többet kell fizetnie jövőre annak, aki kötelező nélkül autózik

Két hetük van a biztosítóváltásra azoknak, akiknek január elsején jár le a kgfb-szerződésük.

2023. 11. 15. 17:59
null
20230410 budapest petofi hid pesti hidfoje a finn modszert alkalmazva a rendorseg teljes ut zar melett husveti alkohol szondaztatast vegez havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetniük azoknak, akik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) nélkül vesznek részt a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A szervezet emlékeztetett: mintegy két hét áll azok rendelkezésére, akiknek január 1-én jár le a kgfb-szerződésük, és szeretnének biztosítót váltani. Nekik legkésőbb december 1-jén éjfélig kell eljuttatniuk az aktuális szerződésük felmondását a jelenlegi biztosítójukhoz, és legkésőbb december 31-éig kell megkötniük új szerződésüket az új biztosítóval.


Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából minden tizedik érintett vált biztosítót ezekben a napokban.

A Mabisz hozzátette, hogy 2010 óta a szerződési évforduló napja már a gépkocsi megvásárlásának időpontjához kötődik, az év végi kampány az idősebb, 2010 előtt vásárolt autókra vonatkozik. A mintegy 5,7 millió hazai kgfb-szerződésből ugyanakkor még mindig 850 ezer érintett, köztük 450 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsi üzembentartója.

A 2024-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázat alapján a részben büntető jellegű díjak átlagosan 15 százalékkal emelkednek az ideihez képest. Így személyautók esetén gépjármű-kategóriától függően az üzembentartónak az idei 650-1400 forint helyett 770-1540 forintot kell fizetnie azokra a napokra, amikor a kocsi nem rendelkezett érvényes kgfb-szerződéssel.

Autóbuszoknál a fedezetlenségi díj a busz férőhelyszámától függően naponta 1170-8000 forint lesz a jelenleg 980-6670 forint helyett, tehergépkocsiknál pedig akár a 6440 forintot is elérheti a mostani 5380 forinttal szemben.

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy a szerződő eleget tett-e a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének. A jogszabály nem ad lehetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére – ismertette a Mabisz.

Akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból történő ideiglenes kivonás lehetőségével élhetnek.

A közleményben jelezték: a Belügyminisztérium korábbi adatai szerint a segédmotoros kerékpárok nélkül figyelembe vett magyarországi gépjárművek közül mintegy nyolcvanezer nem rendelkezik érvényes kgfb-szerződéssel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.