Lujza 2024. március 2.
logo

Valami teljesen új dolgot találtak ki a gyorshajtók megzabolázására

Magyar Nemzet
Forrás: Totalcar
2023.11.28. 12:57 2023.11.28. 13:01
Valami teljesen új dolgot találtak ki a gyorshajtók megzabolázására

Jelentősen csökkentené a halálos közlekedési balesetek számát az Európai Unió, és az adatok szerint ehhez jelentősen csökkenteni kell a sebességet – adta hírül a Totalcar olyan statisztikára hivatkozva, amely szerint ott kedvezőbbek az adatok, ahol szigorúbbak a sebességkorlátozások.

A jelenlegi adatok szerint egyébként a vidéki utakon történik a legtöbb halálos baleset Európában – 55 százalék –,  a városi szakaszokon 37 százalék, a sztrádákon pedig nyolc százalék.

Ezt csökkentenék a felére 2030-ra, amelyhez hozzájárulhat az EU Third Mobility Package nevű intézkedéscsomagja. A portál szerint az új javaslat egyik kezdeményezése, hogy

elektronikus sebességfelügyelő rendszereket (Intelligent Speed Assistance, ISA) építsenek be az az újonnan eladott autókba, buszokba és teherautókba.

Arra alapoznak, hogy ezzel húsz százalékkal lehetne mérsékelni a halálos autóbalesetek számát. A csomag további része lenne, hogy az uniós forrásokból épülő utak tervezését felülvizsgálnák biztonsági szempontból, de azt írják, hogy a térfigyelő kamerák igénybevétele is hatékony ötletnek tűnik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.