Egy nyilatkozat, és a januári fizetés is magasabb lesz

Új lehetőségről is nyilatkozott a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

2024. 01. 19. 10:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már a januári fizetésük is magasabb lehet azoknak, akik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat időben kitöltik. Ezek benyújtásával lehet ugyanis a munkavállalóknak rendelkezniük számos kedvezmény érvényesítéséről, így például a családi kedvezmény igénybe vételének módjáról vagy a 25 éven aluliak, illetve a harminc évnél fiatalabb anyák kedvezményéről is – közölte Izer Norbert a távirati irodával. 

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára jelezte: újdonság, hogy idén január 1-től egyes adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetők. Tehát nem kell minden évben új nyilatkozatot leadni a munkáltatónak vagy a rendszeres bevételt juttató kifizetőnek.

Izer Norbert kiemelte: aki jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére, személyi kedvezményre vagy az első házasok kedvezményére, kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett nyilatkozatának mellőzését. Akik nem kívánják a folytatólagos figyelembevételt, továbbra is nyilatkozhatnak csak a 2024. adóévre.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül vehető figyelembe. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítését továbbra sem kell kérni, azt a munkáltató, kifizető automatikusan érvényesíti – a kedvezmény mellőzéséről szóló nyilatkozat hiányában. Ám a harminc év alatti anyák és a családi kedvezmény érvényesítéséhez továbbra is évente kell nyilatkozni, ezekben az esetekben folytatólagos nyilatkozattételre nincs lehetőség.

A dokumentum benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Az online nyilatkozat egyes sorait a hivatal előzetesen feltölti adatokkal, és a néhány perc alatt elkészíthető, véglegesített és beadott nyilatkozatot elektronikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. – Azt a jogosultat sem éri hátrány, aki év közben nem érvényesíti a kedvezményeket, hiszen a következő évben esedékes szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, amennyiben kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – hangsúlyozta Izer Norbert.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány továbbra is megvédi és fokozatosan bővíti a családbarát adórendszert. Így megmarad Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadója, a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a személyi kedvezmény és a négy- vagy többgyermekesek adómentessége. 

– A harminc év alatti anyák és a 25 éven aluli fiatalok kedvezménye esetében pedig – a bruttó átlagkereset emelkedése miatt – az eddigi évi csaknem hatmillió forintról mintegy hétmillió forintra emelkedik az adómentességre vonatkozó jövedelem határa – tette hozzá Izer Norbert.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.