Eljött a magyar benzinkutak fekete hete, miközben úgy drágul az üzemanyag, hogy olcsóbb, mint egy éve

A mélyebb elemzéshez nem elég egyhetes folyamatokat vizsgálni.

Forrás: Világgazdaság2024. 01. 17. 14:00
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében a héten a benzin literje 24, a gázolajé 28 forinttal kerül többe, mint előzőleg, miután kiderült, hogy pénteken újabb három forinttal drágul a benzin, míg a gázolaj  néggyel. Ennek a nagy része, 21 forint a kötelező jövedékiadó-emelésből származik, ami hétfőtől lépett életbe. Aznap kiderült, szerdától a gázolaj nagykereskedelmi árazása bruttó három forinttal nő, ami szintén megjelent a kutakon. A héten tehát háromszor drágul az üzemanyag – írja a Világgazdaság

Az emelés mértéke érzékenyen érintheti a fogyasztókat, főleg, hogy ettől eléggé elszokhattak, ugyanis tavaly szeptember végétől szinte folyamatos árcsökkentést tapasztalhattak egészen januárig, a jövedéki adó emeléséig. 

Megjegyzik azonban, hogy a mélyebb elemzéshez nem elég egyhetes folyamatokat vizsgálni, és bár tény, hogy a hatszáz forint körül alakuló literenkénti ár nem kevés, a történethez az is hozzátartozik, hogy tavaly szeptemberben akár 650 forintba is került egy liter benzin. Ez azt jelenti, hogy a már jövedéki adóval megterhelt benzinárak 

így is csaknem hetven forinttal alacsonyabbak a három és fél hónappal ezelőtti árszinthez képest.

Érdemes azonban az éves bázist is alapul venni. Tavaly januárban erősen kaotikus helyzet uralkodott az üzemanyagpiacon, hiszen éppen akkor ért véget a 480 forintos hatósági árazás, amely megemelt kis- és nagykereskedelmi árrést hozott, és amely aztán akár hétszáz forintos literenkénti dízelárat is eredményezett néhány töltőállomáson, és legalább ötven forinttal drágább volt a benzin. 

Ha teszünk egy kis kitekintést a régióban, a portál szerint megérheti átjárni például horvát vagy román kutakra tankolni, azonban a magyar üzemanyagárak továbbra is a cseh és a szlovák piac árai között mozognak. Továbbá a magyar autósok még mindig kevesebbet fizetnek egy liter benzinért, mint a szlovákok vagy az osztrákok, miközben a dízelért változatlanul az osztrák és a szerb kiskereskedelmi piacon kérik el a legtöbbet.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.