Veszélyes játékot játszik a német politikai elit + videó

Abszurd, de a török származású, vegetáriánus mezőgazdasági miniszter nincs túl jó véleménnyel azokról, akiket képviselnie kellene.

2024. 01. 13. 7:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A német gazdákat elárulta a kormányuk. Ez a tüntetések valódi oka – mondta közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

Németországban az elégedetlenség odáig fajult, hogy a helyi termelők már trágyával árasztják el az utcákat. És bár a megmozdulások közvetlen kiváltó okai az újonnan bejelentett megszorítások voltak, Hortay Olivér szerint az elégedetlenség gyökerei mélyebbre nyúlnak.

– A Zöldek régóta páriának tekintik a mezőgazdasági ágazatot, mert az – szerintük – a klímaváltozás egyik fő felelőse. Azóta pedig, hogy a párt bekerült a koalíciós kormányba, a barátságtalan megszólalások és a gazdák működését ellehetetlenítő törvényjavaslatok megszaporodtak. Maga a mezőgazdasági miniszter is a Zöldektől érkezik. Abszurd, de a török származású, vegetáriánus politikus több ízben utalt rá, hogy nincs túl jó véleménnyel azokról a gazdákról – elsősorban hústermelőkről – akiket elvileg képviselnie kellene – emlékeztetett a Századvég üzletágvezetője.

Az energiaválság a német mezőgazdaságot is megütötte. Így a másfél évvel ezelőtti – szintén Zöldektől származó – ígéretek, amelyek szerint az orosz energiahordozókról a gyors leválás nem okoz majd különösebben nagy problémát, nem igazolódott.

A német kormány az olcsó ukrán élelmiszerek behozatali dömpingjéhez is hozzájárult, amivel az európai piacon felborította a versenyt. Ezek a termékek tudniillik részben azért olcsóbbak, mert az ukrán vállalatoknak jóval lazább környezetvédelmi előírásokat kell betartaniuk.

A német gazdák tehát satuba kerültek és a megszorításokkal a helyzetük tovább romlik. A valódi probléma azonban az, hogy – minden joggal – úgy érzik, hogy senki sem képviseli az érdekeiket.

– A kormány fordítva ül a lovon és azzal, hogy a mezőgazdasági miniszter rasszistának bélyegezte a tüntetőket, alighanem csak még több olajat öntött a tűzre. Németországban a politikai elit veszélyes játékot játszik. A trágyát könnyen fel lehet takarítani az utcáról, de egy kisiklatott gazdaság és egy szétzilált társadalom újjáépítése évekig is eltarthat – tette hozzá Hortay Olivér.
 

Borítókép: Utcára vonultak a német gazdák (Fotó: Illusztráció)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.