A szomszédban már betiltották – lehet, hogy idehaza is ezzel kell majd számolni?

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúaknak.

Forrás: MTI2024. 02. 20. 15:11
Metal,Cans,Of,Beer,With,Ice,Cubes,In,Mini,Refrigerator,színes,coloured,fémdooz, energiaital
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály értelmében tilos lesz 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmaznak. A törvény az italautomatákra és az online kereskedelemre, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekre is kiterjeszti a tiltást. 

A jogszabály az energiaitalok árusítását és reklámozását is betiltja a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.

 

Az előírások megszegése kihágásnak minősül, melyet 100 és 20 000 lej (7800 - 2,3 millió forint) közötti bírsággal, illetve a kereskedelmi tevékenység 10-től 30 napig terjedő felfüggesztésével sújthatnak. A kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói által tavaly decemberben előterjesztett javaslatot 238 képviselő támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak.

Az előterjesztők indoklása szerint az utóbbi évtizedben rohamosan emelkedett az energiaital-fogyasztás a fiatalok és kiskorúak körében. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy 2013-ból származó felmérése szerint

az európai felnőttek 30, a kamaszok 68 és a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka fogyasztott energiaitalokat.

A román közegészségügyi intézet figyelmeztetése szerint pedig a hazai piacon alkoholt is tartalmazó energiaitalok is megjelentek, amelyeknek a címkéi nem figyelmeztetnek a központi idegrendszerre gyakorolt káros hatásokra.

A törvényjavaslat kezdeményezői szerint a fiatal felnőttek és az őket utánzó tizenévesek körében nagyon elterjedtté vált (mintegy 70 százalékra tehető) az alkoholos és energiaitalok együttes fogyasztása, ami megtévesztő lehet az ittasság szintjét illetően és elősegíti a függőség kialakulását.

Bukarestben 2014 és 2016 között tizenöt kamaszt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel, tavaly pedig egy 17 éves kamasz életét vesztette a túlzott energiaital-fogyasztás következtében – olvasható a törvény indoklásában. A jogszabályt a szenátus már elfogadta, hatályba lépéséhez csak az államfő aláírására van szükség.

Magyarországon is szóba került már, hogy megtiltják a kiskorúaknak az energiaitalok fogyasztását, a válaszadók 98,8 százaléka egyetért azzal, hogy a kiskorú gyermekek számára ne legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok – derült ki a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) felméréséből, amelyre közel ezren válaszoltak. Hogy az ügyben lesz-e érdemi változás, azt egyelőre nem lehet tudni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.