Szerdától ismét változik az üzemanyagok ára, a hírnek nem fognak az autósok örülni

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára is.

2024. 03. 18. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül emelkednek az üzemanyagárak – derült ki a Holtankoljak.hu adatközléséből, melyet a Világgazdaság ismertetett. A üzemanyagár-figyelő blog szerint szerdától a benzin beszerzési ára bruttó öt forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó két forinttal fognak a töltőállomások többet fizetni a nagykereskedőknek. Ez az emelés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulhatnak: a 95-ös benzin literjéért 624, míg a gázolaj literjéért 643 forintot kell majd átlagosan fizetni.

Ahogy korábban is jeleztük, fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Jelenleg a benzinért jellemzően 618 forintot kérnek a töltőállomásokon, a dízelért pedig 642 forintot. Autópályák mellett viszont nagyjából ötven forinttal drágábban adják az üzemanyag literjét. 

Az idén eddig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 82, a dízelár pedig hetven forinttal drágult, jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Elemzők korábban az infláció alakulása kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy az év hátralévő részére nézve a legnagyobb kockázatot továbbra is az üzemanyagárak alakulása jelenti, amelyet pedig a világpiaci olajárak és így a globális konfliktusok befolyásolnak. Februárban havi bázison is elsősorban az üzemanyagárak húzták fel az áremelkedési ütemet, itt a statisztikai hivatal 6,7 százalékos drágulást regisztrált.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.