Akár tízmilliót is spórolhatnak az Otthonfelújítási program hiteleivel az igénylők

A korszerűsítéssel az ingatlan értéke is jelentősen emelkedik.

2024. 04. 05. 10:53
otthonfelújítási program nyílászáró-csere felújítás ingatlan családi ház
Kifejezetten energetikai felújítások végezhetők el a programban, köztük nyílászárócsere illetve fűtés-korszerűsítés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár tízmilliót is spórolhatnak az igénylők, akik a ma bejelentett Otthonfelújítási programra jelentkeznek – olvasható az Ingatlan.com és a Money.hu közös közleményében.

Az Otthonfelújítási program kamatmentes hitelével 4,8-6,8 millió forint kamat- és hitelvisszafizetést is megspórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest. Ráadásul a legalább harmincszázalékos energetikai hatékonyságjavulással az éves rezsiszámla akár több százezer forinttal csökkenhet. Így az otthonfelújítási programban résztvevő ingatlantulajdonosok egy évtized alatt akár tízmilliót is megtakaríthatnak a kamattámogatásnak és az alacsonyabb rezsiköltségeknek köszönhetően

– idézi a közlemény Korponai Levente, a Money.hu vezetőjét.

A kamatmentesség és a korszerűsítés utáni támogatás miatt a hitelre 2,5-3,5 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben egy nyolcéves futamidejű, hatmillió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel esetében ugyanez az összeg 8,3-9,3 millió forint lenne. Nagyobb összegű felújításokat is lehet majd finanszírozni az otthonfelújítási programból, de ehhez nagyobb önrészre vagy pedig piaci alapú hitelre lesz szüksége az igénylőknek. A Money.hu információi szerint az MBH, az OTP és a Gránit bankokban szinte biztosan igényelhető lesz az otthonfelújítási program kedvezményes hitele. 

A korszerűsítésbe azért is érdemes belevágni, mert jelentősen emelkedik az ingatlan értéke

– fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Felidézte: az idén eladott – az otthonfelújítási programban érintett – családi és ikerházak esetében harmadával adtak a felújított ingatlanokért a felújítandókhoz képest.

A fővárosban idén eladott közepes állapotú és felújítandó házak átlagos négyzetméterára 677 ezer, a felújítottaké 719 ezer forint volt a portál adatai szerint. A vármegyeszékhelyeken a korszerűsítendőkre jellemző 389 ezer forinttal szemben a jó állapotúaknál majdnem 530 ezer forint volt az átlagár. A kisebb városokban 316 és 416 ezer forintot mutatnak az idei adatok. A községekben a felújítandó házaknál 232 ezer, a felújítottaknál pedig 367 ezer forint volt az átlagos eladási négyzetméterár az Ingatlan.com adatbázisa alapján.

Új program Június elején indul az új állami otthonfelújítási program, amelynek részleteit pénteken ismertették. Az 1990-ig megépült családi és ikerházakra is lehet igényelni az állami támogatást is tartalmazó nyolcéves futamidejű kamatmentes kölcsönt. A korszerűsítéshez egymillió forintos önrész mellett hatmillió forintos államilag támogatott kamatmentes hitelt lehet igényelni. Ha a felújítás lezárul, akkor vissza nem térítendő támogatásként az állam az aktuális hiteltartozásból a különböző járások jövedelmi szintjétől függően 2,5-3,5 millió forintot átvállal. A támogatott felújítási elemek közé tartoznak a szigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, nyílászáró cserével és használati melegvíz-korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatok. A felújítás eredményeként harmincszázalékos energiamegtakarítást kell elérnie az ingatlannak, amit a beruházás előtt és után készített energiatanúsítvánnyal kell majd igazolni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.