Kiderült, hogy mennyi pénzt hagytak húsvétkor a szálláshelyeken

Csaknem hatszázezer vendégéjszakára érkezett foglalás.

2024. 04. 04. 13:56
A Bahart négy új hajója idén kezdte meg a szolgálatát a Balatonon Fotó: MTI/Vasvári Tamás /
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest három százalékkal magasabb forgalmat hozott az idei húsvét a hazai szálláshelyeknek. Több mint 270 ezer vendég közel hatszázezer éjszakára foglalt szállást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. Ezeknek több mint 65 százalékát vidéken, csaknem 35 százalékát pedig a fővárosban regisztrálták. Az országhatáron túlról számos cseh, német és szlovák vendéget fogadtak a szálláshelyek. A legjellemzőbbek a kétfős, kétéjszakás foglalások voltak, de sokan ennél is hosszabban időztek hazai tájainkon – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Idén 138 ezer honfitársunk indult útnak húsvét alkalmából a NTAK adatai szerint. Nagycsütörtök és húsvét hétfő között több mint háromszázezer éjszakára foglaltak szállást a belföldi utazók, közülük a legtöbben a Balaton, valamint a Mátra–Bükk térségét és Budapest környékét keresték fel. A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak csaknem háromnegyede hazai turistáktól származott. Az utazók 16 százaléka 18 év alatti volt, ami mutatja, hogy a családok is szívesen útra keltek húsvétkor.

Országszerte kilenc százalékkal haladta meg a külföldi vendégforgalom a tavalyi ünnepi hosszú hétvége adatait. A budapesti vendégéjszakák 89 százalékát a nemzetközi utazók adták. 

A legtöbben Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek a fővárosba, a vidéki desztinációk szálláshelyeit pedig főként csehek, szlovákok és németek töltötték meg. 

Ők elsősorban a Balatonra, Bük-Sárvárra, valamint Debrecen és térségébe látogattak el a hosszú hétvégén. A legnagyobb külföldi vendégforgalom a főváros mellett Büköt, Hévízt, Sárvárt és Hajdúszoboszlót jellemezte.

Az előző évhez hasonlóan Budapest után a fürdővárosok; Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük és Zalakaros vonzották a legtöbb utazót. A térségek közül a legnagyobb, hét százalékot meghaladó forgalomnövekedésnek Sopron-Fertő, valamint Bük-Sárvár szálláshelyei örülhettek. Országos szinten a vendégéjszakák csaknem 53 százaléka szállodákban, 32 százaléka pedig magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A szállodák nagyszombaton jártak leginkább csúcsra; kihasználtságuk a fővárosban elérte a 81 százalékot. 

A vendégek több mint 13 milliárd forintot hagytak húsvétkor a szálláshelyeken, ebből csaknem hatmilliárd forint a belföldiekhez volt köthető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.