Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ezek a magyar–egyiptomi gazdasági kapcsolatok zászlóshajói

A Telecom Egypt és a 4iG együttműködésében az Egyiptom és Albánia közötti telekommunikációs, tengeralatti kábelrendszert is kiépíthetik.

2024. 06. 03. 14:19
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar–egyiptomi kapcsolatok folyamatosan fejlődnek és gyümölcsöző jövő előtt állnak. A kormány célja, hogy kiszélesítse és elmélyítse a gazdasági együttműködéseket, erre az elmúlt napok találkozói alapján jó esély mutatkozik – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki egyiptomi látogatása keretében Kamel Al-Wazir közlekedési miniszterrel, valamint Ahmed Samir kereskedelemért és iparért felelős miniszterrel is tárgyalt. A megbeszélések fő témáját a két ország közti jelentősebb gazdasági projektek és azok előrehaladása jelentette.

A tárcavezető jelezte: a két ország közötti relációnak jelenleg három zászlóshajó projektje van. A magyar–egyiptomi gazdasági együttműködés keretében 1350 vasúti vagon legyártására született megállapodás, amelyből 913 darabot már leszállítottak, valamint 437 vagon gyártása jelenleg is folyamatban van. A vagonok hazánkban készülnek, a projekt értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

A Telecom Egypt és a 4iG együttműködésében az Egyiptom és Albánia közötti telekommunikációs, tengeralatti kábelrendszert is kiépíthetik. A projekt
jelentőségét az adja, hogy jelenleg Egyiptom a központja a tenger alatti kábeleknek, továbbá az Afrika, Ázsia, Európa közötti adatforgalomnak. Az Albániáig húzódó új kábel az egész Kelet-Közép Európai régió számára meghatározó stratégiai projekt, amely az új adatútvonalon keresztül számos lehetőséget nyit meg a fejlesztések és beruházások előtt.

Mindemellett a kapcsolatok kölcsönösek, hiszen az El Sewedy óriáscég aktívan érdeklődik magyar partnerekkel új magyarországi gázerőmű megépítése iránt, amelynek köszönhetően tovább erősödhet hazánk energiaszuverenitása és ellátásbiztonsága.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatokat az agrárium és az orvostechnikai eszközök területe mellett többek közt a kutatás-fejlesztésben, valamint az infokommunikációs szektorban lehetséges tovább bővíteni. Nagy Márton mindemellett üdvözölte, hogy magyar egészségügyi vállalkozás is részt tud venni a Kairóban megrendezésre kerülő és ma megnyíló Africa Helath ExCon nemzetközi szakkiállításon – írta a tárca közleménye. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.