Lépett az iváncsai akkumulátorgyár tulajdonosa

Összeolvadnak a Magyarországon három akkumulátorgyárral rendelkező SK On Hungary anyavállalatai.

2024. 07. 31. 14:52
Iváncsai akkumulátorgyár: fuzionálnak a magyarországi üzemet tulajdonló anyavállalatok Fotó: SK on Hungar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan két fázisban egyesülnek a Magyarországon három akkumulátorgyárral rendelkező SK On Hungary dél-koreai anyavállalatai: az SK Innovation és az SK E&S még az év vége előtt (november), az SK On, az SK Trading International és az SK Enterm pedig a tervek szerint jövő év elején (február) olvad össze – tudta meg a Világgazdaság.

A portál úgy értesült, hogy az SK Group ezzel a döntéssel is biztosítani kívánja a fenntarthatóan nyereséges működést és piacvezető szerepét az akkumulátoripari ágazatban is. A kelet-ázsiai cég mintegy 170 leányvállalatot működtet világszerte négy nagy üzleti szektoron belül. 

Jelenleg Koreában, Kínában és Magyarországon – Komáromban és Iváncsán – működnek gyártóüzemei, éves szinten mintegy 20 gigawattóra (GWh) kapacitással. 

Az elektromos járművekbe szerelt akkumulátorok iránti világpiaci kereslet kielégítésére az SK a termelőkapacitását 2025-re 125 gigawattórára tervezi bővíteni, részben éppen a Fejér vármegyében található iváncsai akkumulátorgyárral, amelyet 30 gigawattórásnak szántak.

A fúzió ezúttal az energia- és vegyiparon belül működő társaságokat (SK On, SK E&S, SK Innovation), illetve a logisztikai területen tevékenykedő leányokat (SK Trading International és SK Enterm) érinti.

Ez már csak azért is fontos lépés a részükről, mert így az SK Innovation az SK E&S-szel egyesülve az ázsiai térség legnagyobb magántulajdonban lévő energetikai szereplőjévé és mintegy százbillió dél-koreai von (26 ezermilliárd forint) értékű üzletté válik.

Az egyesítés célja, hogy az SK Group időben és hatékonyan tudjon reagálni az olyan váratlan piaci változásokra, mint a villanyos autók iránti jelenleg tapasztalható globális kereslet-visszaesés. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.