Magas maradt az MBH jövedelmezősége

Magas jövedelmezőség mellett 162,6 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el az MBH Bank az idei első félévben.

2024. 08. 29. 11:30
MBH Bank, Barna Zsolt elnök-vezérigazgató
A tervek között szerepel a kisbefektetőknél lévő részvények arányának növelése Fotó: MBH Bank
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szilárd jövedelemtermelő képesség eredményeként csökkenő hozamkörnyezetben is jól teljesített az MBH Bank az idei első félévben. A 2024. első féléves pénzügyi időszakról szóló tőzsdei jelentése alapján a társaság korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot, a csoport mérlegfőösszege pedig 11 727 milliárd forintot tett ki a félév végén, ami éves összehasonlításban így közel 12 százalékot emelkedett. A továbbra is stabil tőkehelyzet mellett a társaság hitel- és betétállományai ugyancsak jelentősen nőttek a félév során: bruttó hitelállománya meghaladta az 5 816 milliárd forintot, ügyfélbetét-állománya pedig 7 626 milliárd forintot tett ki.

MBH Bank, Barna Zsolt elnök-vezérigazgató
Fotó: MBH Bank

Az MBH Bank hitel- és betétállományai a félév során a stratégiával összhangban tovább növekedtek, erősödő piaci részesedéseket biztosítva ezzel a társaság számára. A bruttó hitelállomány a tavalyi bázisidőszakhoz képest 17,3 százalékos növekedéssel 5 816 milliárd forintra rúgott, az ügyfélbetét-állomány pedig 21,6 százalékos éves emelkedéssel 7 626 milliárd forintra nőtt a félév végéig.

A lakossági szegmens a félév során jelentős bővülést könyvelhetett el, ami egyrészt a Fundamenta-akvizíciónak, másrészt a hitelezést támogató intézkedéseknek köszönhető. Ezek nyomán a lakossági bruttó hitelállomány éves szinten 33 százalékos növekedéssel 2 253 milliárd forintra emelkedett, a betétállomány pedig 3 159 milliárd forinton zárt, ami 29 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Emellett az idei második negyedévben jelentős, piaci ütemet meghaladó növekedést ért el a bank az új hitelezési volumenben; mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök terén növelte piacrészesedését az új kihelyezésekben.

A vállalati üzletágban elért féléves eredmények ugyancsak pozitívak: éves összevetésben 7,3 százalékos hitelállomány-bővülést ért el a bank, így a bruttó hitelállomány 2 891 milliárd forintot tett ki, míg a betétállomány 26,7 százalékos éves növekedéssel 4 332 milliárd forint lett.

Az MBH Csoporthoz tartozó lízingcsoport, amely a 25 százalékos piaci részesedéssel piacvezető, stabil növekedést mutatott az év első hat hónapjában. Állománya 578,5 milliárd forint volt 2024. II. negyedév végén, amely 8,7 százalék éves növekedést jelent.

„Ügyfeleink bizalmának köszönhetően a változó kamatkörnyezet ellenére rendkívül erős félévet zártunk. Tovább építettük otthonteremtési ökoszisztémánkat, kivettük a részünket a gazdaságélénkítő programok bevezetéséből és azok ügyfelekhez történő eljuttatásából, jelentősen növeltük lakáshitel kihelyezésünket, valamint tovább nőttek betét- és hitelállományaink. Minden adott tehát ahhoz, hogy univerzális nagybankként a magyarok első számú pénzintézete legyünk és piacvezetővé váljunk minden főbb ügyfélszegmensben” – mondta az eredmények kapcsán Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

Az MBH Bank 2024 első felére vonatkozó pénzügyi eredményeit a szilárd jövedelemtermelő képesség, stabil tőkehelyzet és megfelelő likviditási szintek, valamint javuló portfólióminőség jellemzi. 

A bankcsoport első féléves korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot, korrigált adózott eredménye pedig 139,0 milliárd forint lett, magas, 26,1 százalékos korrigált tőkearányos megtérülés mellett. Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a félév végén.

A társaság tőkehelyzete változatlanul stabil: 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a félévet, amely továbbra is jelentősen meghaladja a szabályozói elvárást. A bank saját tőkéje 1110 milliárd forintra növekedett, éves szinten 24,3 százalékos emelkedéssel.

Az MBH Csoport működési költsége 137 milliárd forintot tett ki 2024 első félévében. A költségnövekedést – amely éves szinten 10 százalék alatt maradt – a cégcsoport bővülése okozta, miután 2024 áprilisától a Fundamenta költségei is bekerültek a csoportköltségbe. A bank NPL-portfóliója is tovább zsugorodott, záróállománya 2024. II. negyedév végén 170,9 milliárd forint volt, míg az NPL ráta 2,9 százalékra csökkent a negyedév végére.

A fenti eredmények mellett az MBH Bank az első félévben összesen 33,2 milliárd forint értékű bankadót és extraprofit adót számolt el.

 

A csökkenő hozamkörnyezet ellenére szilárdan tartottuk jövedelmezőségünket és határozott célunk a további növekedés, a magas jövedelemtermelő képesség megőrzése, valamint hogy szintet lépjünk a tőzsdei jelenlétünkben is, amihez az üzleti teljesítmény növelése mellett elengedhetetlen a költséghatékony működés is

 – kommentálta az eredményeket Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Az MBH Bank pozitív működési eredményei nyomán a Moody's Investors Service a közelmúltban stabil kilátás mellett erősítette meg az MBH Bank befektetésre ajánlott besorolásait, többek között hosszú és rövid távú bankbetéti minősítéseit, valamint szenior fedezetlen EMTN program és szenior fedezetlen adóssági minősítését. A szakértői elemzés kiemelte, hogy a hitelintézetet javuló pénzügyi profil, növekvő jövedelmezőségi potenciál és folyamatos eszközminőség-javulás jellemzi, amelyeket nagy mértékben támogat az év első negyedévében zárult Fundamenta akvizíció, illetve az ebből eredő szinergiahatások és keresztértékesítési lehetőségek kiaknázása.

Borítókép: Barna Zsolt elnök-vezérigazgató (Fotó: MBH Bank)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.