Mégsem áll le a Barátság kőolajvezeték + frissítés

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója tagadja korábbi kijelentését, miszerint Ukrajna elzárja a – többek között Magyarországot is ellátó – Barátság kőolajvezetéket, írta az Index.

2024. 08. 30. 15:56
olajvezeték, kőolaj, olajszállítás Illusztráció (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)
Illusztráció (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak nemrég a Telegramon tett közzé egy bejegyzést, amelyben tagadja saját kijelentését a Barátság kőolajvezeték 2025. január elsejével történő lezárásáról.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője
Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó (Fotó: AFP)

Az ukrán tisztviselő most azt mondta, hogy a tranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódik.
„Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit az ilyen megállapodások lejáratának meghatározott időpontjáig. 

Ez vonatkozik az európai országokkal való kétoldalú kapcsolatainkra is” – mondta Podoljak.

A tanácsadó – a Sztrana szerint – valószínűleg összekeverte a kőolajvezetékkel kapcsolatos szerződés lejártát a gáztranzit szerződésével, amely valóban 2025 januárjában jár le, s amellyel kapcsolatban az ukrán energiaügyi miniszter még márciusban megerősítette, hogy nincs lehetőség az orosz gáztranzitot érintő szerződések meghosszabbítására.

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron tartózkodik, ahol kijelentette: „Európai összevetésben is nagyon jól áll Magyarország felkészültsége a fűtési szezonra, a földgázszállítás pedig folyamatos a déli útvonalon, így hazánk energiabiztonsága hosszú távon is garantált.”

Frissítés

Ráadásul Podoljak nyilatkozatában Szijjártó Péter is felfedezte a hibát, mondván, az eddigi hivatalos kijevi jelzések teljesen ellentétesek az ukrán elnöki tanácsadó friss nyilatkozatával. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy csak a sajtóból értesült a kijelentésről.

A hivatalos jelzések ezzel teljesen ellentétesek. Eddig minden egyes hivatalos csatornán azt az értesítést kaptuk Kijevből, hogy Ukrajna teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, és biztosítja a tranzitot az olajszállítások vonatkozásában Magyarország és Szlovákia felé 

– mondta. „Mi ezen hivatalos jelzéseket tudjuk csak figyelembe venni, sajtóhíreket pedig nem akarunk kommentálni” – tette hozzá.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.