A családok és a kkv-k kerülnek a gazdaságpolitika fókuszába

Megtartotta idei első őszi ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma.

2024. 09. 10. 12:19
DSC_6759
20231107 Győr Audi Hungaria 30 éves jubileumi rendezvény az új elektromos motorgeneráció (PPE) sorozatgyártásának ünnepélyes elindítása, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Képen: Nagy Márton a gazdaságfejlesztési miniszter Fotó: Csapó Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon megtartotta idei első őszi, összességében pedig hatodik ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely 2023. januári megalakulása óta – a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett – a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működik. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórumon a tagok áttekintették a gazdaság aktuális helyzetét, kiemelt figyelemmel a magyar gazdaság teljesítményére, versenyképességére, illetve a fogyasztásra ható hazai és nemzetközi folyamatokra.

Nagy Márton kiemelte, az új gazdaságpolitika fókuszában az áll, hogy 2025-ben 3–5 százalék közötti sávba emelkedjen a GDP bővülése. A nemzetgazdasági miniszter arra kérte a gazdasági kamarákat, hogy vegyenek részt a hazai kkv-k megerősítésében és a kkv-kat célzó akcióterv kidolgozásában, amely dinamizálja és magasabb növekedési pályára állítja a nemzetgazdaságot. 

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a kkv-kra vonatkozóan is fel kell építeni egy olyan célzott beruházástámogató rendszert, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi kormánydöntés.

Az egyeztetésen a fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára. 

Ennek érdekében a következő három évben átlagosan éves szinten nagyságrendileg 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható. 

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (Fotó: Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.