Folytatódik a települések zöldvagyonát gyarapító program

Több, mint háromszáz településre újabb hatezer fát szállítanak.

2024. 09. 29. 13:12
Illusztráció Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb hatezer fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István az Agrárminisztérium által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része.

Azt írták: a nemzeti zöldvagyon legfontosabb eleme, a jelenleg is több mint kétmillió hektárnyi erdő mellett jelentős érték és lehetőség a városok és települések zöld infrastruktúrájának fejlesztése. 

Az agrártárca által 2019-ben indított országfásítási program – a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb szabású zöldvagyonnövelő kezdeményezése – fontos célja a kisebb települések élhetőségének javítása, klimatikus és természeti állapotuk fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a 10 ezernél kevesebb lakosú településeknek elérhető fásítási program, amelynek negyedik üteménél tartanak.

A közlemény szerint az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított településfásítási program tapasztalatai azt mutatják, hogy a kisebb települések önkormányzatai és közösségei örömmel fogadják és sajátjuknak érzik a kezdeményezést, az igénylések a program minden ciklusában szinte azonnal betelnek, a helyi fásítási akciókat közösségi eseményként kezelik, „az elültetett fákat pedig gondos gazdaként kezelik és óvják a helyiek”.

Ismertették: a Településfásítási program őszi szakaszában az igénylő településekre a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. már megkezdte a hatezer sorfa kiszállítását, az ültetéseket a szeptembertől novemberig tartó időszakban végzik.

A kormány zöldvagyonkezelési stratégiai célja az ország fával borított területeinek 27 százalékos arányra növelése 2030-ig, amelynek megvalósításában nagy szerepe van többi között az állami erdészeti társaságok által alkalmazott fenntartható, természetközeli erdőkezelési módszereknek és az országfásítási programmal összhangban a KAP-agrártámogatások körébe beépített erdőtelepítési pályázatoknak.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.