Hamarosan kezdődik a fűtési szezon

Biztosítottak a rezsicsökkentett lakossági gázárak.

2024. 09. 26. 16:51
Illusztráció Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hamarosan kezdődő fűtési szezonban is biztosítottak a rezsicsökkentett lakossági gázárak – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca jelezte: a rezsicsökkentésnek köszönhetően legolcsóbban a magyar családok jutnak földgázhoz Európában. A vonatkozó rendeleti szintű előírások aktualizálásával a jogszabályi környezet a hamarosan megkezdődő fűtési szezonban is biztosítja az egyedülálló, de jól bevált intézkedések megőrzését. Brüsszel és a baloldal továbbra is támadja a rezsicsökkentést, és annak eltörlését követeli – emelte ki a minisztérium.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet 2024. negyedik negyedévére rögzíti az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz árát és mennyiségét, pontosítja a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó hatósági árak képzésének keretszabályait. A módosítások nyomán a lakossági végfelhasználói árak nem változnak, de éppen általuk válik lehetővé a rezsicsökkentés változatlan formában történő fenntartása októbertől is.

A rezsivédelem működik: a földgáz esetében tíz fogyasztási helyből kilenc felhasználása az átlagos szint alatt marad. Az átlagfogyasztásig a rezsivédett sávot túllépő háztartások is a kedvezményes áron tarthatják melegen otthonaikat. A rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy az európaiak közül a magyar családok küzdenek a messze legkisebb arányban fűtési nehézségekkel. 

„A magyar kormány az állandósult brüsszeli és baloldali támadások ellenére ezért is tesz meg mindent az általános rezsitámogatás megőrzéséért. A magyar családok az alacsony árak mellett zavartalan ellátásra is számíthatnak az előttünk álló télen. Már az ősz elejére a legutóbbi fűtési szezonban felhasznált teljes mennyiségnél nagyobb készlet állt rendelkezésre a hazai tárolókban” – írták.

Egy másik társadalmi egyeztetésre váró rendelettervezet az adminisztratív terhek csökkentését szolgálja. A Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetségnek vagy közreműködő szervezetének az eddigi negyedéves gyakoriság helyett a jövőben elegendő lesz évente egyszer elkészítenie a motorhajtóanyagok minőségéről szóló jelentést. Október elsejétől a tíz éve változatlan díjakat fizetik a távhővel fűtött lakásokban élők is. Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor a tavalyi kétszeri megfelezés után az új gázévben ismét nagy arányban csökkentheti az állami és önkormányzati intézmények távhődíjait – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.