Használtautópiaci forgalmi rekord dőlhet meg idén

Idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa, ugyanis az év első kétharmadában több mint 11 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le a belföldi használtautó-piac annak ellenére, hogy a lakosság a tartós fogyasztási cikkek vásárlását is visszafogta.

2024. 09. 19. 11:50
Az Oroszországba szállítandó Chery autók a kelet-kínai Jiangsu tartományban, Lianyungang városában, Lianyungang kikötőjében parkolnak
Idén a két évvel ezelőttinél is többen választották a használt autókat az újak helyett is Fotó: Wang chun lyg Forrás: Imaginechina/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban; már szinte biztos, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa – közölte a JóAutók.hu csütörtökön az MTI-vel. A közlemény idézte Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját, aki elmondta, az év első kétharmadában több mint 11 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le a belföldi használtautó-piac annak ellenére is, hogy a statisztikák szerint a lakosság továbbra is visszafogta a fogyasztásra szánt költéseit. 

Autopiac hasznaltautok-40
A vásárlók zöme továbbra is a belföldi piacra koncentrál, hazai használtautót keres
Fotó: Németh András Péter

Tekintettel arra, hogy a reálbérnövekedés és a fogyasztói bizalom várt javulása az év hátralévő részében jó eséllyel a forgalom további növekedését eredményezheti, már nem az a kérdés, hogy megdől-e a 2022-ben beállított rekord, hanem az, hogy az idei forgalom mennyire fogja megközelíteni vagy akár meghaladni a 900 ezres szintet − tette hozzá a szakember. 

A közlemény szerint a hazai használtautó-piac forgalmát idén elsősorban az hajtja, hogy a lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit. Mivel az importautók iránt még mindig stagnál az érdeklődés, a vásárlók zöme továbbra is a belföldi piacra koncentrál, ezt a folyamatot segíti, hogy az átlagárak stabilizálódtak, sőt, egyes szegmensekben árcsökkenés is zajlott. 

Arra is kitértek, hogy a magyarországi használtautó-piacon gazdát cserélő személyautók fele az alsó-középkategóriából, illetve a kisautók közül került ki. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei közé tartozik az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Skoda Octavia. 

A kisautók listáját a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. 

A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, valamint az Audi A4-gyel képviselteti magát. Miközben a használtautó-piacon 2024 első nyolc hónapjában gazdát cserélt 607 600 személyautó mennyisége 11,4 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 545 300-nál, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 72 300 darab volt, ami mindössze 1,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 71 000-es értéket − olvasható a JóAutók.hu közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.